Open menu

Ook ik ben net als Bianca de afgelopen 2 weken wat bewuster omgegaan met mijn uitgaven, om eens te kijken of het kon, eten voor minder dan 5 euro per dag. Ik moet zeggen, haar vergelijking met lijnen vind ik zo gek nog niet!

Mijn theorie was, dat als ik voor 2 personen niet meer dan € 66,50 per week aan boodschappen uit gaf, dat ik dan automatisch voor € 4,75 per dag per persoon uitgaf. Zoals ik in het eerste artikel al schreef, probeer ik 1x per week al mijn boodschappen in huis te hebben.

De eerste week boodschappen kostten mij 50 euro, en ik had al zo’n vermoeden dat ik daar niet mee ging uitkomen. Zo bleek: op woensdag was mijn kaas al op, en dat vind ik toch wel iets wat ik altijd in huis moest hebben. Dus ging ik die middag voor de tweede maal in één week naar de supermarkt. Volgens budget had ik nog € 16,50 te spenderen, dus een pond kaas erbij, dat moest lukken. Uiteindelijk rekende ik bij de kassa af voor € 21,95. Oeps! Het gaat dus in de eerste week meteen al mis, waar ligt dat aan?

Om te beginnen heb ik die middag ook veel schoonmaakmiddelen en huishoudartikelen gekocht zoals toiletpapier, keukenpapier en vaatwastabletten. Dit valt niet onder eten en drinken, dus kan ik met gemak weer € 10,93 van de rekening af trekken en blijf ik netjes binnen budget!

Deze tweede supermarktronde liep ik wel in twee bekende valkuilen: ik ging einde van de middag boodschappen doen (honger!), en ik werd evengoed verleid om dingen te kopen die niet strikt noodzakelijk waren, zoals 2 blokken chocolade en een zakje dropjes…..

Minstens zo moeilijk vond ik het bijhouden van wat ik precies at en dronk, en hoeveel dat dan moest kosten. Dus na 2 dagen stopte ik al met noteren. Nu heb ik overdag niet zo’n heel spannend eetpatroon, dus dat valt gemakkelijk te herleiden. Maar wat maakt het moeilijk: zelf brood bakken: als ik sec de kosten van het meel reken, en dat deel door het aantal boterhammen, dan kom ik op ca. 6 cent per boterham. Maar hoe zit het met de afschrijving van de broodbakmachine? Als ik daar geen rekening mee hou, dan zou een ontbijt mij dus ca. 42 cent kosten, uitgaande van 1 boterham met jam en 1 boterham met beemsterkaas. Huh? Dan zit ik dus al over het budget voor het ontbijt, en heb ik nog geen koffie of thee of melk gehad….
Had ik een boterham met Tartex in plaats van jam gehad, dan was ik nog meer kwijt geweest, jeetje, ik heb me nooit gerealiseerd dat dat spul zo verschrikkelijk duur is! Voortaan maar weer zelf een broodsmeerseltje maken!

De lunch dan: meestal zijn dit ook 2 boterhammen, waarvan 1 met kaas en 1 met vega boterhamworst of iets vergelijkbaars. Dat kost € 1,19 per pakje, met 10 plakjes er in. Twee plakken op een boterham, want één is net te weinig. Dat is dan dus 12 cent beleg, plus de kosten van het brood en de kaas: 46 cent totaal. Daar ben ik dus weer goedkoper uit.

Tussendoortjes kun je ze goedkoop en zo duur maken als je wilt. Ik ben niet echt een snoeper, dus koekjes en chocolade heb ik bijna nooit in huis. Ik drink ook geen frisdrank, meestal diksap, water of melk. Wel heb ik dure koffie: 35 cent per bakje. Meestal eet ik 2 à 3 keer per dag een tussendoortje in de vorm van een appel (35 cent) of een Evergreen (9 cent). Ik kom dus ruimschoots uit met de € 1,41 die NIBUD hiervoor budgetteert, zelfs als ik die koffie meereken.

Dan het avondeten: doordat ik nu meer op de kosten let, ben ik ook wat zuiniger om aan het gaan met de ingrediënten. Ik kook niet meer een hele bloemkool voor 2 personen en gooi vervolgens de helft weg, maar verwerk de ene helft in een quiche met bladerdeeg, broccoli, bloemkool en kerstomaatjes (kosten: € 2,55 per persoon) en maak van de andere helft een curry met basmatirijst, doperwtjes, aardappel, winterpeen, yoghurt en wat kruiden (kosten: € 1,25 per persoon). Als ik voor de quiche geen bladerdeeg, maar een zelfgemaakt deeg had gebruikt, dan had ik daar ook nog op kunnen besparen. Los van het feit dat ik goedkoop probeerde te koken, was mijn streven vooral niet in te boeten op het aspect ‘lekker’, want goedkoop eten is altijd mogelijk, maar het moet ook lekker blijven. Dat is denk ik wel gelukt. Ik denk dat het gemiddeld genomen ook goed te doen is om onder die 5 euro te blijven qua eten. Eet je in een week een dag soep, een dag bij vrienden, een dag pasta en een dag rijst? Dan heb je op die vijfde dag heus wel budget over om eens even flink uit te pakken met een lekkere kaasfondue met een glaasje witte wijn. Probeer het dus wat breder te zien, en raak niet in de stress als je eens een dagje over je budget heen gaat.

Ondanks dat ik het dus wel een haalbare kaart vond om onder de 5 euro te eten, viel het me in het geheel wel tegen. Wil je het namelijk goed doen, dan moet je wel een groot deel van je sociale activiteiten schrappen of wijzigen. Eventjes op een terras 4 personen trakteren op koffie met gebak, kost namelijk al gauw 20 euro, wat 4 dagen eten is voor 2 personen. Met dat in je achterhoofd, smaakt dat gebakje toch weer een stuk minder lekker. Wie vergeleek budgetkoken ook al weer met lijnen? Want wetend hoeveel calorieën in dat gebakje zitten, maakt het immers ook een stuk minder lekker.


Meer!
Links naar andere artikelen over budgetkoken:

Budgetkoken: inkopen
Tips om goedkoop te eten
Praktijkervaring van Bianca
Het NIBUD

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama