Open menu

Vandaag is het landelijke preidag. We hadden er niets van geweten als niet enkele mensen op Twitter het erover hadden gehad. En inderdaad: prei is een onterecht ondergewaardeerde groente. Vergeet jeugdtrauma's over stukgekookte prei en ontdek de geheel vernieuwde prei.

De Preidag is door @boerenfluitjes op Twitter flink in de aandacht gezet en niet onterecht. Prei doet het goed als ie zachtjes, in hele grote stukken wordt gebakken in een koekenpan in wat boter. Na 3 minuten keren, na weer 3 minuten een flinke plens witte wijn en wat zout en peper toevoegen, deksel erop en tien minuten wachten. Lekker bij aardappelgratin.

Vegatopia-restaurantgidsredacteur Karl vond buiten bij het Hasseltse restaurant Preuverie een groot bord met een prei-crisismaaltijd. Bij nadere inspectie bleek het te gaan om een preistamppot met scharreleieren. Volgens Karl kun je dat ook heel makkelijk thuismaken: "Voor de stamppot vind ik een recept van aardappelen en prei samen 20 minuten koken, maar ook één waarbij de prei apart tien minuten wordt gestoofd en dan bij de stamppot gevoegd. Dat laatste lijkt me meer knapperige en smaakvollere prei op te leveren. Ook wordt er van (wijn)azijn in de stamppot gesproken, lijkt me wel een frisse toets te geven. Daarna vermeng je stukjes hard gekookte eieren met de stamppot. Leg eventueel enkele schijfjes of halfjes op de stamppot ter garnering. Maar roerei op de stamppot kan ook."

Zelf maken we waarschijnlijk een snelle maar erg lekkere preischotel voor 1 persoon. Hoewel Klary Koopmans ook een erg aantrekkelijk recept voor prei uit de oven postte, waarbij je de bouillon prima door groentebouillon kunt vervangen. Heb je ook een succesvol preirecept? Deel het met ons.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama