Open menu

We hebben iets nieuws op Vegatopia: groente van de maand. Een groente die in dat deel van het jaar wel wat meer promotie mag hebben. Deze maand: Rode kool.

Over de groente van de maand praten we op ons kookforum , op Twitter en hier op de voorpagina van Vegatopia. We wisselen tips, recepten en ideeën uit. Hieronder alvast een kleine samenvatting.

Bezitters van een abonnement op een biologische groentetas hoor je er in de winter vaak over klagen: kolen. Want die komen in de winter nu eenmaal veel in de groentetas voor: wite, rode, spits, savoye. En zo’n kool is ook nogal een groot ding. Als je huishouden maar uit twee personen bestaat, eet je al vlug dagen achtereen hetzelfde. Waarna de volgende groentetas zich weer aandient met weer een kool.. En hoeveel mensen hoor je niet die rode kool ‘klassiek bereid’ eigenlijk niet zo lekker vinden? We gaan op zoek naar afwisseling dus.

Maar eerst nog even over dat klassieke bereiden. Redacteur Eelco bereidt zijn rode kool behoorlijk klassiek, maar toch met flink wat originele specerijen. Rode kool fijnsnijden, stukjes appel erdoor, fikse scheut rode balsamico, suiker en zout, kruidnagel, anijszaad, gember en een kaneelstokje. Op een laag pitje gaar laten worden (zeker 30 minuten, langer mag ook). Het anijszaad geeft een frisse tint aan de toch nogal zware smaak van de rode kool. Ook lekker: wat appelpartjes apart houden en 'in een kuiltje' op de rode kool geven. Geen zin in aardappelpuree? Basmatirijst, yoghurt en pappadum doen het ook goed erbij.
Redacteur Sandra roert geregeld zelfgemaakte appelmoes door de rode kool: in totaal hetzelfde gewicht aan ongeschilde appels als schoongemaakte rode kool. Er schijnen steeds meer mensen allergisch voor appels te zijn. Hebben we ook een oplossing voor. Machteld maakt rode kool niet met appels maar met kweeperen.

Wil je toch echt wat anders dan de standaard rode kool? Probeer rode kool uit de oven met dille, een gekke, maar prima combinatie. En maak je rode kool fijn met de mandoline, zo krijg je echt mooie dunne reepjes.

Op de website van de BBC vonden we een elegante manier van het bereiden van rode kool: als salade, die eerst een tijd in een lekkere dressing gemarineerd heeft. Erbij serveer je beignets van geitenkaas en rode ui.
Salade van rode kool maken is sowieso een goed idee. In Duitsland zijn ze er goed in en we maakten al eens een keer een Duitse rodekoolsalade die het ook bij falafel heel goed doet.

Via Twitter kregen we ook mooie tips: gewokte rode kool met linzen en blauwe kaas. Dunne reepjes rode kool wokken met knoflook, dan een blikje bruine linzen, rode ui (even gemarineerd in wat azijn) en wat blauwe druiven toevoegen, nog even bakken en dan van het vuur af blauwe kaas, dragon en peper en zout toevoegen. Of ingemaakte rode kool  maken en daar dan nog komkommer, rode ui en madame jeannete pepers aan toevoegen: lekker als pickle bij Aziatische gerechten.  

Eigenlijk kun je met rode kool dus alle kanten uit. Ook een idee? Post het op ons forum of hieronder.

{jcomments on}

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama