Open menu

Het tuinbonenseizoen is aangebroken. Ik at van het weekend de eerste tuinboontjes van het Hollandse land en ze waren superlekker. Wie associaties heeft met doorgekookte taaie bonen leest vooral door: als je ze goed bereidt gaat er haast niks boven.. tuinbonen.

In supermarkten zie je ze niet veel, maar op markten des te meer. Koop alleen tuinbonen waarvan de peul er nog mooi groen en vers uit ziet, dus niet grauw of slap. Verwerk de bonen het liefst de dag van aanschaf, als dat niet lukt, bewaar ze dan in elk geval in de koelkast, los, en niet in een plastic zak. Een kilo aan peulen levert iets meer dan 300 gram bonen op. Breek de peulen doormidden en vis de boontjes eruit. Dat is even een karwei. Kook de bonen beetgaar in een pan kokend water. Als de bonen flink vers zijn is twee minuten koken genoeg, maar proef er gewoon eentje na twee minuten om te kijken of 'ie naar wens is.

En dan? Wat er mee te doen? Dubbeldoppen, dus het velletje van de boon afhalen na het koken, kan, maar is niet altijd nodig. Er zijn zelfs mensen die dat dubbeldoppen wat aanstelliger vinden, maar doe wat je prettig vindt. En maak bijvoorbeeld:

Heb je ook een tuinbonentip? Schijf hem hieronder bij de reacties.

{jcomments on}

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama