Open menu

dragon thbIk was aan het klagen op het kookforum van Vegatopia over dragon. Er zijn alleen heel grote bossen te koop. Ik eet graag dragon, maar niet een week lang overal op, in en over. Meer dan de helft van de dragon verlept dus in mijn koelkast. Mede-redacteur Maartje kwam met een briljant idee: "Vraag de kruidenstal op de markt of je een halve bos kunt kopen". Soms zijn oplossingen zo eenvoudig, dat je ze al vlug over het hoofd ziet. Maar ze vroeg ook: "Wat doe je eigenlijk met dragon?"

Misschien moeten we eerst nog de vraag beantwoorden waar je dragon koopt. Mijn supermarkt verkoopt dragon alleen rond hoogtijdagen als Kerst en Pasen. Kennelijk zijn dat momenten waarop mensen naar dragon snakken. Als je een boerenmarkt met kruidenstal in de buurt hebt, dan kun je daar vaak dragon vinden. Supermarkt-keten Marqt (helaas alleen Amsterdam, Haarlem en Den Haag) heeft dragon ook in het assortiment. Je kunt ook op zoek gaan naar dragon bij biologische winkels, en soms willen ze ook wat voor je bestellen. Datzelfde geldt voor groenteboeren, voor zover die er nog zijn. En dan heb je natuurlijk ook nog Turkse winkels waar ze vaak een breed aanbod aan verse kruiden hebben.

Wat te doen we met zo'n bos dragon? De groene, langwerpige dragonblaadjes smaken een beetje naar anijs. Ik maak graag een vinaigrette met dragon om te serveren bij artisjok. Heb je nog nooit een artisjok klaargemaakt? Dan is dit misschien wel het moment, het is minder eng dan het lijkt. Traditioneel hoort dragon in een bearnaisesaus, maar dat vind ik dan wel weer eng om te maken: hij schijnt nogal vlug te mislukken, en het is toch meer een saus voor mensen die grote stukken vlees eten en daar die saus bij serveren. Hollandaisesaus maak ik wel graag en wel volgens het recept van Koken met Karin. Wat fijngehakte dragon door zo'n zo'n romige hollandaisesaus is geweldig. Je eet hollandaise bij de aardappels, snijbonen, witte asperges of bij mijn favoriete ontbijtgerecht: Florentijnse eieren. Of hou het simpel: snipper wat fijngesneden dragon over je roerei. dragon

Mijn bovenbuurman doet flink wat dragon door de gazpacho. Ik was er zelf niet opgekomen, maar het smaakt echt heel goed. Kruidenboter, zo'n fijn ouderwets gerecht dat verdrongen lijkt te zijn door hippe tapenades, truffelmayonaise en aïoli, pep je op met wat dragon (en eventueel citroenschil).
En dan maakte ik laatst in het café vam museum De Pont in Tilburg kennis met uiensoep met een hele lading dragon. De zoete ui combineert erg goed met dragon. De volgende keer dat ik uiensoep maak, gaat daar dus dragon in. Bovendien kun je uiensoep goed invriezen (of, als je hip bent: wecken), dus voor dragon-restverwerking heb ik nu ook een recept. Voor het geval de kruidenman weigert me een halve bos dragon te verkopen.

Heb jij ook lekkere vega-ideeën met dragon? Schrijf ze hieronder! 

 


altMeer kruiden

{jcomments on}

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

the Kitchenary

horecarama