Open menu

FreekehthbFreekeh is een graan, en granen zijn hip, zoveel is wel duidelijk. Maar dit is geen modeproduct, in het Midden-oosten gebruiken ze freekeh al heel lang en veel. Bovendien is het ook nog eens heel erg lekker, en sinds kort goed verkrijgbaar in Nederland. Tijd voor een test dus.

Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe. Geroosterde groene tarwe om precies te zijn. Deze tarwe wordt geoogst als het nog groen en dus eigenlijk onrijp is, geroosterd en daarna gebroken. Het lijkt daardoor een beetje op bulgur, maar dan met een meer nootachtige smaak.

Sinds kort is freekeh goed verkrijgbaar in Nederland, bij de grote supermarkt met het blauwe logo. Wij kregen een pakje van Artisan opgestuurd om te proberen. En het is ontzettend lekker en veelzijdig.

Hoe gebruik je het?
Volgens de verpakking kook je het in ruim water met wat zout (of bouillon) 15 minuten, en giet je het daarna af. Daarna kun je het warm of koud gebruiken in allerlei gerechten. Denk salades, pilav, of als vervanger voor rijst, bulgur of couscous.

Hoe smaakt het?
De smaak is nootachtig, en lijkt verder een beetje op bulgur. Het is stevig en wordt ook na het koken niet papperig. Je kunt ook gerust een grotere portie koken en het restant een paar dagen in de koelkast bewaren. Handig en lekker in bijvoorbeeld een mix en match lunchsalade. Freekeh combineert goed met Midden-Oosterse smaken als ras el hanout, komijn, feta en koriander.

Uiteraard bedachten we ook zelf een lekker recept met freekeh. Deze gevulde courgettes smaken goed met een frissse salade of wat brood erbij.

Met freekeh gevulde courgette

hoofdgerecht voor 2 personen

100 g freekeh
1 bouillonblokje
1 el olijfolie
1 sjalot
1 teen knoflook
1 rode peper
150 g champignons
2 kleine courgettes
1 tl komijn
1 tl gedroogde tijm
2 el roomkaas
50 g feta
zout en peper

  • Breng een liter water met het bouillonblokje aan de kook en voeg de freekeh toe. Kook ongeveer een kwartier en giet daarna af. Laat uitlekken in een vergiet.
  • Verwarm de olie in een pan en snipper ondertussen de ui, knoflook en rode peper.
  • Bak de ui, knoflook en peper een minuut op hoog vuur.
  • Snijd de champignons in plakjes en voeg die toe aan de pan. Roerbak een paar minuten mee.
  • Halveer de courgettes in de lengte en hol met een lepeltje de helften uit. Hak het vruchtvlees dat je eruit geschept hebt fijn en doe dit bij de champignons in de pan. Doe ook de komijn en tijm erbij en bak nog een minuut door.
  • Doe het champignon-courgettemengsel in een kom en doe er de roomkaas bij. Roer goed door elkaar. Voeg nu de freekeh toe en verkruimel de feta boven de kom. Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer alles nog eens goed door elkaar en vul de courgettehelften ermee.
  • Bak 30 minuten op 175 graden in de oven.

 Freekeh

Freekeh van Artisan is verkrijgbaar bij Albert Heijn in een verpakking van 200 gram. Een pakje kost € 2,19.


Miranda, gastredacteur tot 2016. Koopt heel graag keukenspulletjes.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama