Open menu

Het asperge-seizoen duurt nog tot 24 juni. Genoeg tijd dus om nog wat asperge-maaltijden te verorberen. Wij zetten vlug nog even acht tips en weetjes over asperges op een rij.

1. Wat is het verschil tussen groene en witte asperges?

Witte asperges groeien onder de grond. Het seizoen van witte asperges is maar kort: van april tot 24 juni. Na 24 juni wordt de plant met rust gelaten om krachten op te doen voor het volgende jaar. Groene asperges groeien boven de grond en krijgen hun kleur onder invloed van de zon. Ze zijn langer verkrijgbaar dan de witte.

De smaak is heel anders, maar allebei zijn ze erg lekker. Witte moet je heel goed schillen, groene niet. Groene asperges hoef je niet te koken, je kunt ze ook grillen. Witte doen het goed in klassieke schotels, terwijl groene lekker zijn in mediterrane salade en pasta- en risottogerechten.

2. Hoe eet je klassieke witte asperges?

 1. Was de asperges zodat er geen zand meer zit in de kopjes.
 2. Schil ze erg goed. Kijk goed of je al de schil er af hebt gehaald. Niets is vervelender dan dadelijk een hard stuk schil op je bord.
 3. Hak van de onderkant 2 cm af.
 4. Breng een brede pan met water aan de kook.
 5. Kook de asperges in een minuut of 10 tot 15 gaar. De precieze tijd hangt af van de dikte van de asperges.
 6. Giet af en serveer ze, bijvoorbeeld met gekookte aardappeltjes, gesmolten boter, stukjes lenteui en een gekookt of gepocheerd eitje.

Sommige mensen houden van een vette aspergesaus uit een pakje. Smaakt vooral naar opgewarme mayonaise, maar ieder zijn eigen keus. Wij vinden gemolten boter lekkerder. Ook lekker: verse nootmuskaat over de asperge.

3. Moeite met eieren pocheren?

Als je een ei pocheert wordt het ei gebroken in een pannetje met kokend water. Het ei gaart buiten de schil. Eieren pocheren is niet iedereens hobby, vooral omdat het moeilijk is! Een ei koken gaat makkelijker. Ook moeite met eieren pocheren? We schreven al eens een artikel pocheer een ei in vier stappen.

Laatst probeerden we een nieuwe truc uit, die we vonden in het naslagwerk ‘De Dikke van Dam’ van culinair schrijver Johannes van Dam. Je pakt een groot vel plasticfolie en smeert er een grote cirkel met olie op. Dan prop je het vel in een kopje zodat overal plastic vel zit en ook uitsteekt. Je breek nu een ei in het kopje, de olie zit aan die kant waar het ei komt. Je pakt dan de hoeken van het plastic samen en bindt het vast met een touwtje. Leg het in een pan water die tegen kook aan zit. Voordeel is dat je nu meerdere eieren tegelijk kunt pocheren en dat de eieren ook niet kakelvers hoeven te zijn. We deden het 3 keer waarvan het 2 keer lukte, de derde keer zat het plastic niet goed in het kopje en lekte er ei in het kopje. Een redelijk makkelijke truc, maar nog steeds wel veel gedoe. Lekker is een gepocheerd wel, omdat de dooier vloeibaar blijft en je daar je asperges in kunt dippen.

4. Waar kun je de beste asperges kopen?

Bij voorkeur koop je asperges bij de boer, maar niet iedereen heeft een boer om de hoek. Marktkramen en goede groenteboeren verkopen vaak ook asperges van prima kwaliteit. De asperges in de supermarkt zijn vaak zielig en uitgedroogd. Eigenlijk geldt dit zowel voor witte als groene asperges. Bewaar asperges niet te lang in de koelkast, maar eet ze zo vlug mogelijk op na aanschaf.

Sandwich van witte asperges

Genoeg van gekookte witte asperges, maar toch een voorraadje in je koelkast? Maak er mini-sandwiches mee voor op een borrel of lunch.

 1. Schil de witte asperges.
 2. Kook ze gaar en laat ze afkoelen.
 3. Hak ze in stukjes.
 4. Meng citroenschil en een beetje citroensap door mayonaise, goed proeven want de mayo moet niet te zuur worden. Laat de mayo bij voorkeur een paar uur staan in de koelkast.
 5. Meng de mayonaise en de asperges voorzichtig door elkaar.
 6. Neem een lekker wit boerenbrood, een ciabatta of maak zelf een wit broodje. Snij in de lengte doormidden.
 7. Verdeel over 1 helft van het brood het aspergesmengsel, leg de andere broodhelft er weer op en snij met een scherp mes in kleine vierkantjes.

Groene asperges

Groene asperges hoef je niet te schillen. Je kunt ze kort koken, een minuut of vijf en dan zijn ze gaar. Je kunt ze ook grillen. Kook ze dan eerst twee minuten, giet ze goed af en grill ze daarna nog vijf minuten in een warme grillpan. Lekker met munt, gegrillde courgette en salade. Ze doen het ook goed in de pasta en in de risotto.

7. Aspergetaart

In deze taart gaan groene asperges, maar je kunt de taart net zo goed met witte asperges maken. Kook de witte dan wel wat langer, tot ze beetgaar zijn. Handig om mee naar een picknick te nemen. Ook lekker in deze taart van de BBC met mierikswortel.

8. Groene asperges in de frituur

Zin in wat vettigs? Deze asperge-kroketjes zijn echt superlekker. Je kunt ook loempiavellen of filodeeg vullen met stukjes ongekookte groene asperge en mozzarella. Rol op als een kleine loempia en frituur en een minuut of 5 op 180 graden frituren. Lekker met chilisaus.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama