Open menu

Eens geen klassiek Frans kaasje, maar een kaas uit Azië! Panir (ook wel paneer) komt uit India om precies te zijn en is een zachte witte kaas, die met citroensap als stremsel wordt gemaakt. Altijd vegetarisch dus, en ook nog lekker in Indiase curry’s.

Hoe ziet het er uit?
Panir is wit en hard en lijkt qua uiterlijk op feta. Qua smaak is het erg mild, er wordt geen zout gebruikt bij de bereiding en de smaak kun je vergelijken met huttenkase. Er bestaat ook zachte panir, waarvan de textuur op hutenkase lijkt. Stinken doet de kaas niet.

Wat eet je erbij?
Een grappige eigenschap van panir is dat het niet smelt, je kunt het dus prima op het laatst aan een curry toevoegen. Een klassiek Indiaas gerecht is saag panir, waarin panir wordt toegevoegd aan kruidige spinazie. Hiervoor kun je ook de zachte variant van panir gebruiken. Harde panir is ook goed te frituren, lekker met mangochutney om te dippen.

Waar koop je het?
Indiase winkels verkopen wel panir, gespecialiseerde kaaswinkels ook en soms zie je een biologische variant op een boerenmarkt of bij een natuurwinkel. Panir kun je ook eenvoudig zelf maken, kijk bijvoorbeeld hier voor een recept.

Meer!
Links over Panir

Praat mee op het Vegatopia forum over panir.
Engels recept gekruide panir met tzaziki.
Engels recept gegrillde panir.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama