Open menu

Je ziet steeds vaker pakken couscous in de supermarkt. Maar wat is couscous eigenlijk precies? Hoe maak je het klaar? En wat eet je erbij?

Couscous is een tarweproduct. Couscous wordt gemaakt van griesmeel van harde tarwe, die met water tot kleine harde korrels worden gewreven. Je houdt dan korrels over die een beetje lijken op rijst, maar ronder en geler zijn. Er zijn diverse maten couscous: fijn, middel en grof. De fijne soort wordt vlug nogal papperig, dus we raden je aan om middelgrote of grove couscous te gebruiken.

Wie eet couscous?
Couscous is populair in Noord-Afrika, maar wordt ook in andere delen van Afrika en het Midden-Oosten gegeten. In West-Europa wordt couscous steeds populairder. Grote voedselproducenten verkopen voorbehandelde couscous die vlug klaar is. Bij Midden-Oosterse winkels kun je ook pakken couscous kopen, waar vaak niet op staat hoe je de couscous moet bereiden.

Hoe bereid je couscous?
Het is belangrijk om te weten dat je couscous niet zoals rijst in een pan kokend water moet doen. Ten tweede is het belangrijk om te weten dat couscous erg uitzet, je hebt dus niet veel nodig, zo’n 75 gram droge couscous per persoon.

Traditioneel wordt couscous gestoomd in een speciale stoompan zonder deksel. Dat kun je ook doen, maar je kunt couscous ook laten wellen. Sommige mensen vinden de couscous dan nog te hard, maar voor de meeste mensen die niet alleen de verfijnde Noord-Afrikaanse keuken gewend zijn, is gewelde couscous prima.

Bereidingswijze voor 2 personen
150 g couscous
150 ml kokend water
2 scheutjes olijfolie

  1. Doe de couscous in een kom
  2. Overgiet met kokend water
  3. Doe er een scheutje olijfolie bij
  4. Goed roeren met een vork, zodat er geen klontjes komen
  5. Na 2 minuten: weer roeren met een vork
  6. Na 5 minuten: weer roeren met een vork. Eventuele klontjes voorzichtig met schone handen uit elkaar halen
  7. Weer 5 minuten later: klaar.

Wat eet je er bij?
Je kunt gewelde couscous in een bakpan met wat olie opbakken, doe er bijvoorbeeld wat kaneel en cayennepeper door. Lekker met gebakken courgette, paprika en gedroogde abrikozen.
Voor een couscoussalade voeg je na het wellen kleine stukjes komkommer, tomaat, peterselie, munt en lente ui toe.
Couscous met alleen munt en peterselie er door is erg lekker in een pitabroodje met falafel en knofloksaus.

Meer!
Links met informatie over couscous:

Recept wortels op z'n Marokkaans met couscous (scroll naar het midden)
Recept couscoussalade van Hasan M'Souli (scroll naar onder)

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama