Open menu

Witte asperges zijn er niet het hele jaar door, dus als ze in de lente en zomer er zijn is het een kwestie van kopen, schillen, koken en eten! Maar hoe schil je een asperge? En wat eet je erbij?

Waar moet je op letten?
Witte asperges zijn ongeveer vanaf half april tot half juni te krijgen. Witte asperges blijven wit omdat ze net voordat ze boven de grond komen worden geoogst. Dat is een intensief klusje en daarom zijn witte asperges soms prijzig. Veel mensen zweren erbij om asperges bij de boer te halen omdat ze dan kakelvers zijn. Asperges worden vooral in Limburg, Brabant, Salland en Drenthe verbouwd. Iedereen die daar niet woont is dus op de supermarkt, groenteboer of markt aangewezen. Groenteboeren en dagmarkten verkopen vaak lekkerdere asperges dan supermarkten.

Het kopje van een asperge moet wit of licht paars zijn, heel en gesloten en het uiteinde moet nauwelijks gespleten zijn en er wit uit zien. Een grijs of bruin gespleten kopje en/of een bruin gespleten uiteinde is niet goed. Of je van dikke of dunne asperges houdt is een kwestie van smaak. In de supermarkt liggen soms ook asperges uit Griekenland of een ander buitenland. Puristen vinden het een doodzonde om ze te kopen, maar als ze er goed en vers uit zien: gewoon kopen.

Hoe bereid je ze?
Asperges kun je het beste op de dag van aanschaf eten. Als dat niet kan, kun je ze in een theedoek in de groentelade bewaren. Witte asperges moet je goed schillen met een dunschiller, omdat de schil hard en niet lekker is. De schil heeft net een andere kleur dan de binnenkant, dus als je onder een goede lamp staat te schillen zie je precies waar nog schil zit en waar je al geweest bent. Snij dan ongeveer 2 centimeter van de onderkant af.

Leg de asperges voorzichtig in een grote pan met afgepast water, de asperges moeten net niet onder staan en breng ze aan de kook. Afhankelijk van de dikte zijn ze na 15 tot 30 minuten gaar. Prik er af en toe met een vork in om te controleren of ze gaar zijn. Schep de asperges als ze gaar zijn met een zeef-lepel uit de pan en laat ze voorzichtig uitlekken in een vergiet.

Wat eet je erbij?
Doe met witte asperges niet te rare dingen, puur zijn ze het lekkerst. Kook een paar nieuwe oogst aardappeltjes en serveer die bij de asperges met een gepocheerd eitje. Om het af te maken smelt je een beetje boter en giet dat over de asperges. Hak een lenteuitje fijn en strooi dat met wat peper, zout en nootmuskaat over de asperges en aardappels.

Meer!
Links naar andere artikelen over asperges:

Praat mee in het Vegatopia forum over asperges
Hoe pocheer je een ei?
Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama