Open menu

aspergesHoewel witte asperges nu in het seizoen zijn kunnen ze nog flink duur zijn. Vegatopia-lezeres Yoeska geeft de oplossing: trek tijdens het koken van de asperges een fijne bouillon van de schillen en de volgende dag heb je een heerlijke, luie en goedkope aspergesoep.

Omdat ik geen vlees eet, mag ik van mezelf gerust dure groente kopen. En dure kaas en dure olijfolie en… enfin, die kosten van vlees die ik uitspaar, geef ik soms driemaal uit. Zo eet ik in het seizoen zowat elke week asperges. Meestal witte biologische asperges. Die komen dan ter tafel in het eenvoudige gezelschap van een paar smakelijke bio-aardappeltjes, een eitje en een klontje boerenboter (ongepasteuriseerde boter, onder diverse toonbanken verkrijgbaar, want dat mag niet helemaal van meneer EU) en wat sla.

Markt
De straatwaarde van verse bio-asperges is op het moment tussen 8 en 10 euro de kilo. Straatwaarde, want op de biologische markt zijn ze meestal goedkoper en verser dan in de winkel. Verse asperges herken je door het piepende geluid dat je hoort als je er twee langs elkaar wrijft. Verder zijn dunne helemaal niet lekkerder dan dikke en geven ze wel veel meer werk met schillen. Want witte asperges moet je donders goed schillen. Anders zit je op iets te kauwen dat je niet weg krijgt en waar je als je het toch probeert door te slikken van gaat kokhalzen.

Kontje
Goed schillen dus. Het is een goed idee om de asperges eerst een uurtje in een bak koud water te leggen. Dan schillen ze gemakkelijker. Leg dan de asperge op een plank onder goed licht. De stengel steeds een slagje draaien en met een dunschiller van boven wat dunner en onder wat dikker schillen. Het onderste kontje er afbreken of snijden. Niet te zuinig met het kontje. Bij twijfel wel nog een keer de dunschiller over een verdacht plekje halen. Schillen en kontjes bewaren! Vandaag heeft de biobak mooi pech!

Gratis aspergesoep
Misschien haal je er zo iets meer af dan nodig is. Zonde? Helemaal niet zonde! Want van die lekkere kontjes en dikke schillen koken we de volgende dag gratis aspergesoep!
Verder komt het kookwater er aan te pas. Dus als de asperges van de eerste dag gaar zijn, NIET afgieten, maar de asperges voorzichtig uit het kookwater vissen. In dat kookwater gaan de kontjes en de schillen en dat laat je een dik half uur lekker pruttelen. (Zet de kookwekker, want je vergeet misschien dat je nog een potje op het vuur hebt staan terwijl je zit te schransen). Zeef de hele boel en druk flink met een houten lepel op de kontjes en schillen om er al het smakelijk sap uit te krijgen en gooi dan de schillen en kontjes weg. Als de aspergesbouillon is afgekoeld, kan hij de koelkast in.

De volgende dag smelt je een klont boter, niet bruin laten worden, een of meer lepels bloem erbij roeren om zo een roux te maken. Daarbij in scheuten de aspergebouillon voegen met een half tot een heel groentebouillonblokje. Steeds goed kloppen met een garde om klontjes te voorkomen. Eventueel nog peper en zout erbij en iets leuks groens voor het zicht (dille is lekker). Klaar.
Is superlekker en kost niets.

Als je geen aspergesoep meer kunt zien, kun je de bouillon ook prima gebruiken voor risotto. En het hoeft ook allemaal niet per se de volgende dag, je kunt de bouillon prima invriezen.

Met twee keer eten zijn asperges dus eigenlijk zo goedkoop dat je er best een wat duurdere witte wijn bij kan kopen …

Door: Yoeska

Meer asperges!
Witte asperges: lekkerrrrr!
Maaltijdsalade van asperges en krieltjes
Groene aspergekroketten

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama