Open menu

'Wie weet wat ik op brood mee kan nemen naar mijn werk, dat niet klef wordt en niet na twee dagen al verveelt?' vroeg één van onze forumbezoekers ons. Goeie vraag: wat kun je voor lekkers in een vega broodtrommel stoppen? Vegatopia-bezoekster Claire weet raad en geeft een berg originele tips.

 

Variatietips met kaas
De 'saaie" boterham met kaas kun je eindeloos variëren.  Begin met lekker brood. Ga naar een leuk bakkertje en vergeet dat goedkope zoetige en niet zo lekker vullende supermarktbrood.
Neem een lekker bruin zuurdesempje met een wat oudere kaas en mosterd . Of neem een plakje pecorino met wat rinse appelstroop. Of haal eens een stuk harde kruidenkaas. Knoflook-fenegriekkaas is heerlijk met avocado en geroosterde pijnboompitjes. Of een wat jongere kaas in de broodje gezond opstelling of met een beetje ketchup en zilveruitjes.

Voor erbij
Neem een potje aardige mayonaise als basis voor een sausje. Beetje selderij of koriander erdoor bij tomaat, bieslook bij ei. Beetje citroen maakt het lekker fris, of maak het wat pittiger met mosterd of wat drupjes tabasco. Wat fijn gesneden ringetjes lente ui maken het wat knapperiger. Echt, je kan het zo gek maken als je zelf wil, leg gewoon een voorraadje aan in je koelkast met ingelegde augurk, geroosterde paprika, artisjokken, etc. Dan voel je je hopelijk ook verplicht om het te gebruiken en kun je zelf experimenteren wat je lekker vindt.

In plaats van boter
Ik ga graag los met sausjes en smeerseltjes omdat ik niet van boter of margarine op brood hou, behalve kruiden- of knoflookboter of de onovertroffen Choba. Maak op je vrije dag een bakje pesto en zet die onder een laagje olie in de koelkast. Niet alleen kun je er een pasta pesto mee maken of een pesto salade. Je kan er ook een broodje mee maken met mozzarella en tomaat, koud of tussen de grill. Verder kun je er 's avonds ook nog een aardappelpuree met opfleuren. Variatie? Vervang de basilicum door rucola. Lekker als tosti (als er zo'n apparaat op je werk is) met een wat hardere kaas en plakjes tomaat. Of maak tomatenpesto. Lekker met een smeltkaasje als taleggio tussen de grill of met zwarte olijfringetjes en paprikablokjes met een stevige pasta soort als salade. Een lepeltje door de soep is ook leuk. Kun je het niet verwarmen in de magnetron, dan kun je misschien een ingedikte soep maken en die met de waterkoker tot leven brengen op je werk.

 

Het kost enige voorbereiding, maar met een beetje planning valt het reuze mee en maakt het resultaat het ruim goed. En qua prijs eet je lekker en gezonder dan wat je collega's to go weg knagen.

Meer!
Alles over vegetarisch broodbeleg
Recept voor pompoenhummus
Meepraten over broodjes beleggen op het Vegatopia-forum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama