Open menu

pizza MargaritaJe hebt zin in pizza maar je hebt geen oven? Je hebt nog een paar stukken afhaalpizza over, maar je wil ze liever niet koud opeten? Of heb je gewoon geen zin om de oven op te warmen voor 1 enkel stuk pizza? Geen probleem! Verrassend genoeg zijn er nog een paar andere keukentoestellen die de taak kunnen overnemen. In dit artikel geven we je een aantal tips voor zowel het afbakken van diepvriespizza’s als het weer opwarmen van gebakken pizza’s. Alle technieken hebben we getest met standaard vierkazenpizza en pizza margherita uit de supermarkt en met restjes afhaalpizza.

Broodrooster

Afbakken: Je diepvriespizza afbakken in een broodrooster is minder vreemd dan het op het eerste gezicht lijkt. In essentie is een broodrooster immers een oventje met een grill aan twee kanten. Het afbakken lukt goed op voorwaarde dat je met een aantal dingen rekening houdt.

  • Zorg dat de bovenlaag stevig op de pizza zit en er niet afvalt wanneer je hem verticaal houdt. Voor bijna alle diepvriespizza's lukt dit wel.
  • Om je broodrooster schoon te houden en om verbranden tegen te gaan is het belangrijk dat je de pizza in wat bakpapier of wat aluminiumfolie verpakt. Het hoeft geen strakke verpakking te zijn: het is belangrijk dat de pizza zelf verpakt is en dat er geen kaas of saus kan wegsijpelen. Wanneer je bakpapier gebruikt, maak je het pakketje zo klein mogelijk. Uitstekend papier verbrandt immers veel sneller. Toch hoef je niet bang te zijn voor brandgevaar. Het papier zal geen vuur vatten. Vermijd wel rechtstreeks contact tussen het papier en de weerstand (de gloeiende draden). Wanneer je aluminiumfolie gebruikt, moet je rekening houden met een iets langere baktijd. Met bakpapier is een baktijd van zes minuten doorgaans voldoende, met aluminiumfolie heb je wat meer tijd nodig.
  • Je kunt zowel bevroren als niet-bevroren (ontdooide) pizza gebruiken.
  • Om te zien of de pizza klaar is, kijk je vooral naar de bovenlaag. Het duurt immers langer voordat deze volledig warm is.

Deze methode gebruik ik zelf vaak en vooral voor kleine porties. Voor naan en foccacia is de broodrooster ook uitermate geschikt. Hiervoor zet ik de oven zelfs niet meer aan.

Opwarmen: Voor het opwarmen van de pizza gebruik je dezelfde methode als voor het afbakken. Enkel de baktijd is iets minder lang. Begin met 4 minuten. De broodrooster is vooral handig wanneer je maar één of twee stukken wil opwarmen. Het is sneller en verbruikt minder stroom dan een oven.

Contactgrill

Afbakken: Tot mijn verbazing was het resultaat niet optimaal. De bodem was niet krokant, de kaas liep van de pizza af en plakte tegen het bakpapier. Dit heeft alles te maken met het profiel van de grillplaat en de licht hellende positie. Met een gladde bakplaat heb je wellicht een beter resultaat.

Opwarmen: Pizza opwarmen lukt prima met de contactgrill. Op mijn vorige werkplek werd de contactgrill in de keuken bijna voor niets anders gebruikt. Wikkel de pizza wel even in bakpapier of aluminiumfolie om plakken en aanbakken te voorkomen. Reken op een vijftal minuten om je pizza op te warmen. 

Pan of kookpot

Afbakken: Je kan de pizza bakken in een droge pan met antiaanbaklaag of in een gietijzeren kookpot. Het is wel belangrijk dat je dit op laag vuur doet en met een goed deksel. Anders verbrandt de onderkant terwijl de bovenkant nog koud is of zelfs bevroren. Het resultaat is prima, de bodem is krokant. Enkel de bovenkant is iets zachter. Het enige nadeel is dat je wat geduld moet hebben. Het duurt 20 tot 30 minuten om de pizza af te bakken. Wanneer je het voorverwarmen van de oven meetelt, is het verschil toch ook zo groot niet meer. 

Opwarmen: Opwarmen doe je net zoals het afbakken: in een pan met deksel op een middellaag vuur. Dit is een zeer goede manier om je pizza op te warmen. Je hebt enkel wat geduld nodig.

Magnetron

Afbakken: Dit raden we uitdrukkelijk af, tenzij de verpakking aangeeft dat het specifiek om een magnetronpizza gaat. In plaats van te bakken doen de magnetronstralen het deeg eerder stomen. Het resultaat is een plakkerig deeg met een vochtig beleg. 

Opwarmen: Dit lukt nog redelijk wanneer je samen met het stuk pizza een glaasje water in de magnetron plaatst. Dit zorgt ervoor dat de pizza knapperig blijft. Warm de pizza op gedurende 20 tot 40 seconden, afhankelijk van het vermogen van je toestel.

Andere opties

Toegegeven, we hebben niet letterlijk alle mogelijkheden voor je uitgetest. We beperkten ons tot haalbare methodes met de meest gangbare keukenapparaten. Maar op het internet vind je de meeste gekke dingen, zoals instructies om pizza te bakken met een koffiezetapparaat en om een tosti te maken met een strijkijzer. Wanneer het lukt met een tosti, zal het ook wel gaan met pizza.


Meer bakken zonder oven!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama