Open menu

Een lekkere risotto maken is niet zo heel moeilijk. Als je je aan een paar vuistregels houdt, kan het bijna niet mislukken.

Gebruik altijd een speciale risottorijst, een rijstsoort met een grote ronde korrel die bij het koken crèmig wordt aan de buitenkant en van binnen stevig blijft. Andere rijstsoorten blijven te korrelig. De beste risotto-rijstsoorten zijn arborio, carnaroli en vialone nano.

Was de rijst niet voor je hem gaat koken, want dan wordt ie papperig.

Bak de rijst op een heel laag vuur in olie of boter glazig. Voeg daarna een soeplepel hete bouillon toe, roer goed door tot alle bouillon door de rijst is opgenomen en voeg dan de volgende soeplepel bouillon toe, roer weer goed door en ga zo verder tot alle bouillon is opgenomen.

De kooktijd is sterk afhankelijk van de gebruikte rijstsoort. Vaar niet blind op de kooktijd die op de verpakking staat aangegeven, maar proef regelmatig. Je kunt de pan iets voordat de rijst gaar is van het vuur halen, want de rijst gaart nog wat na.

Voeg kruiden en andere smaakmakers zo vroeg mogelijk in het kookproces toe, zodat de rijstkorrels het aroma goed kunnen opnemen. Bak knoflook en uien bijvoorbeeld het liefst meteen aan het begin mee.

 

Meer!
Links naar andere artikelen over risotto:

Info en recepten van Vegatopia-bezoekers
Risotto-informatie op Wikipedia (Engelstalig)
Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama