In het weekmenu voor komende week houden we ons weer eens volledig aan de indeling van ons vorig jaar verschenen kookboek. Dat betekent dus een (heel) Makkelijke Maandag (met cottage cheese), Dinsdag Currydag, Woensdag Gehaktdag (met een Filipijns gerecht met vegaworstjes), Hollandse Donderdag, Vrijdag Snackdag, Feestelijke Zaterdag (BBQ met zelfgemaakt no-knead brood) en een Zoete Zondag (met een kersentaart met veel slagroom)!

Makkelijke Maandag

Lekker eten kan zo simpel zijn. Zelf word ik blij van een simpele salade bestaande uit een zak slamix, een paar in stukjes gesneden tomaten, plakjes komkommer, bleekselderij, (stengel)ui, knoflook en een bakje cottage cheese. Eroverheen gaan wat versgemalen peper, zout en heerlijke olijfolie (mijn favoriet is de Monini Bios biologische extra vergine olijfolie).Het is in 5 minuten klaar, erg smakelijk en het vult goed. En nog koolhydraatarm ook.

Wil je het uitgebreider? Denk dan aan paprika, avocado, (geroosterde) nootjes, plakjes biet, wortel, verse kruiden, dressings... wat je lekker vindt, of wat in de aanbieding is of nog in je koelkast ligt. Gebruik per persoon zo'n 200 gram cottage cheese. Ben je hier geen fan van, neem dan per persoon 2-3 gekookte eieren of een vegan burger.

Hoeft het niet koolhydraatarm? Doe er dan gare peulvruchten bij (uit blik/pot/zak, het blijft Makkelijke Maandag), een restje gekookte rijst of gewoon een homp goed brood. Je kunt dan eventueel wat minder van de cottage cheese nemen.

Dinsdag Currydag

Deze Maleisische groenten-kokoscurry van Rose Elliot komt uit haar boek '30 minuten vegetarisch' en is dus ook snel klaar. Er gaan onder andere kokosrasp- en melk, tamarindepasta, citroengras, steranijs, wortels en doperwten in. Serveer het met rijst.

Woensdag Gehaktdag

Vandaag een minder bekende keuken, de Filipijnse. Voor deze Filipino spaghetti met sperziebonen, romige ketchup, vegagehakt en worstjes zijn geen vreemde, moeilijk verkrijgbare ingrediënten nodig. Het gerecht is ideaal als je de vriezer moet ontdooien voordat je op vakantie gaat en je ineens die lading vegaworstjes tegenkomt, die maanden geleden in de bonus waren...

In plaats van spaghetti kun je voor dit gerecht ook je Spirelli spiraalsnijder weer eens inzetten en courgettini maken.

Hollandse Donderdag

Hoe eet jij je andijviestamppot het liefst? Redacteur Eelco eet het graag met zongedroogde tomaatjes en wat geroosterde amandelen en zonnebloempitten.

Vrijdag Snackdag

Vandaag even geen zelfgemaakte snack, maar een zelfgekochte. We tippen graag deze 3:

Om deze dag toch nog iets nuttigs in de keuken te doen, behalve afwassen, beginnen we met het deeg voor een brood dat we morgenavond gaan eten. Dit no-knead brood hoeft niet gekneed hoeft te worden, maar moet daarom wel extra lang (een nacht bijvoorbeeld) rijzen en fermenteren. De bubbeltjes die tijdens die eerste rijsbeurt ontstaan, kneden de massa zelf!

Feestelijke Zaterdag

Vandaag gaan we barbecuen! Staan de weergoden buiten kokkerellen niet toe? Dan eten we gewoon (alweer) binnen. De burgers, worstjes en vegaribbetjes garen we dan in de pan of op de contactgrill.

Met het no-knead bread zijn we nu bij stap 3 aangekomen. We mengen er wat meer bloem doorheen en laten het brood nog een paar uur rijzen, voordat het gebakken kan worden.

Tip voor wie een gietijzeren braadpan heeft: bak dit brood hierin als rond vloerbrood! Verwarm deze pan, inclusief de deksel, minimaal een half uur voor in de oven op de aangegeven temperatuur. Haal met goede ovenwanten de pan uit de oven en leg snel het op bakpapier gerezen brood erin. Doe de deksel er terug op en zet de pan meteen weer in de oven. Verwijder 10 minuten voor het einde van de baktijd de deksel voor een mooie, bruine korst.

We eten dit lekkere zelfgebakken brood met allerlei dips en met lekkers van de BBQ.

halloumibarbecue 

Zoete Zondag

Het is weer kersenseizoen! Deze kersentaart van Greet bestaat uit 2 lagen biscuitcake met daartussen slagroom en zelfgemaakte kersenjam. Kersen ontpit je met een kersenontpitter, of je probeert het met deze methode waarvoor je een fles en een eetstokje nodig hebt.

Kersentaart Greet

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

horecarama

dekbeddiscounter