chocoplakken met theebiscuitjes en pecannotenDeze week tonen we je dat zelfs op weekdagen wel iets uitgebreider kan koken zonder een halve dag in de keuken te staan. Zo maken we op maandag een Franse soep en een Italiaans hoofdgerecht. Op woensdag verwennen we onszelf met asperges op Vlaamse wijze. Op dinsdag hebben we echter geen tijd om 's avonds te koken. Daarom maken we 's morgens een koude maaltijd voor in de trein. Op zaterdag zetten we de barbecue in de tuin.

Maandag

Op deze eerste dag van de week maken een iets uitgebreider menu dan doorgaans, evenwel zonder buitenaardse inspanningen. We beginnen met een Franse auberginesoep. Als hoofdgerecht maken we de romige pasta met courgette en rucola van Antoinette die in Italië woont. Als toemaatje nemen we een portie zoete aardbeien uit eigen land. Laat de poedersuiker maar in de kast staan. Die is echt nergens voor nodig. 

Dinsdag

Na het werk hebben we meteen een andere afspraak. Toch willen we vermijden dat het avondmaal nog maar eens friet met satésaus in het treinstation wordt. Daarom maken we 's morgen reeds een koud gerecht dat we kunnen meenemen: Thaise rolletjes. De viooltjes kan je ook vervangen door verse kruiden zoals Thaise basilicum, kervel of zelfs peterselie.

Woensdag

Feestelijk eten mag ook op een doordeweekse dag. Vandaag eten we asperges op Vlaamse wijze met aardappelkroketten en een salade van tomaat, komkommer, kapucijners, rode ui, olijfolie en rode wijnazijn. 

Donderdag

Vandaag toont Frederike ons dat de Turkse keuken heus wel te bieden heeft dan wat bij de pitatent om de hoek kan krijgen. We bereiden vandaag bulghur met paprika en tomatensaus en als bijgerecht cacik, een frisse salade met yoghurt. Hierbij kan je eventueel nog gebakken haloumi serveren. 

Vrijdag

Het weekend beginnen met een ontspannend 'free-style' Aziatisch diner met vrienden. We maken ertwenballetjes en Japanse tofukoekjes. Daarbij serveren we witte rijst, atjar tjampoer uit de toko, schijfjes komkommer en pikante loempiasaus. 

Zaterdag 

Op zaterdag halen we de barbecue uit het tuinhuisje. We maken eenvoudige champignonspiesjes van champignons, stukjes paprika en stukjes ui. Verder grillen we ook nog een vegaburger uit de supermarkt. Hierbij serveren we Maartjes aardappelsalade met roquefort en walnoten en eventueel een stuk stokbrood.

Zondag

Op zondag gaan we voor de zoete zonde. Daarom maken we Machtelds overheerlijke chocoplakken met theebiscuitjes en pecannoten voor bij de koffie. geen oven nodig! Deze dienen we nog extra feestelijk op met een bolletje vanille-ijs, slagroom en een lik advocaat.

thaise rolletjes viooltjes

 

Sven, culi-redactie, Belg, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Vind op Vegatopia

Versterking gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.

kookworkshop

Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

Het Vegatopia Kookboek

Nu in de boekhandel!

Volg ons op

 

Twitter logo