weekmenu021217Naar jaarlijkse gewoonte presenteert Vegatopia jullie op 6 december 4 gloednieuwe kerstmenu's. Door de jaren heen hebben de redacteuren en gastredacteuren een heel arsenaal aan verschillende menu's bedacht: van klassiek tot ludiek, van gemakkelijk tot gastronomisch. Dit rijke kerstarchief, dat traditiegetrouw sinds gisteren, 1 december, weer online is, blijft een bron van inspiratie voor feestelijke momenten, maar ook voor doordeweeks tafelen. Je bent niet verplicht om het hele menu klaar te maken, een enkel gerecht kan ook. Daarom staat ons weekmenu deze keer in het teken van het kerstarchief. Ze maken we onder andere een Portugese tomatenrisotto, ratatouille met boekweithoning en eindigen we de week met speculaasboterkoek.

Maandag

De week beginnen met eenvoudig gerecht: de tomatenrisotto uit het Portugese kerstmenu van 2012. Gebruik liefst tomaten uit blik want die hebben in deze tijd van het jaar meer smaak dan verse kastomaten. Hierbij serveren we goudbruin gebakken tofuplakken en een groene salade.

Dinsdag

Je hoeft geen uren in de keuken te staan om iets leuk te maken. Daarom maakte Tertia in 2006 het "Klaar binnen een uur"-menu met letterlijk een chronometer op het aanrecht. Uit dit menu maken we vandaag ratatouille met boekweithoning. Lekker met zilvervliesrijst.

Woensdag

Vandaag combineren we elementen uit twee verschillende kerstmenu's voor een leuke lunch met de kinderen. We maken maïssoep uit het Jans Mexicaans kerstmenu uit 1999 en serveren hierbij Tertia's sla-pannenkoeken uit het pannenkoekenmenu uit 2005.

Donderdag

rodekoolcouscousIn 2014 maakte Miranda een mezzemenu van Hollandse gerechten met een fushion inslag. Uit dit menu maken we vandaag rode kool met couscousfrisse hummus met yoghurt en een gekookt eitje.

Vrijdag

Vandaag hebben we vrienden uitgenodigd, hoewel vrijdagavond niet een moment is waarop we veel energie hebben. Daarom kiezen we voor feestelijk en gemakkelijk met de pasteitjes met bloemkool in blauwe-kaassaus uit Kerst voor Klunzen uit 2007. Hierbij serveren we pommes duchesse uit het vriesafdeling van de supermarkt, plakjes rode biet en wat rucola. Vergeet de rode wijn niet op tafel te zetten.

Zaterdag

De Flammkuchen met witlof en peer uit het Duitse kerstmenu van Eelco en Kristof uit 2013 was bedoeld als amuse. Maar vanavond maken wij hem klaar als hoofdgerecht in plaats van pizza. De combinatie van witlof en peer maakt een leuke afwisseling op de klassieke vierkazenpizza. 

Zondag

De week sluiten we af met een gerecht uit het omvangrijke dessertarchief. Hier vind je alle dessert van de kerstmenu's maar ook andere desserts die een zoete toets aan de donkere dagen geven. Vandaag maken we Maartjes speculaasboterkoek om toch ook nog even in de sinterklaassfeer te blijven. Hierbij drinken we chai.

speculaasboterkoek

 

Sven, culi-redactie, Belg, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Vind op Vegatopia

Versterking gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.

kookworkshop

Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

Het Vegatopia Kookboek

Nu in de boekhandel!

Volg ons op

 

Twitter logo