Open menu

broodjes kleinDeze week laten we ons inspireren door de keuken van het Iberische schiereiland, of beter gezegd door de keuken van Spanje en Portugal. Gibraltar en Andorra kunnen we nog een andere keer doen. Op maandag maken we een maaltijdsoep met witte bonen en waterkers, op dinsdag Baskisische piperade en op woensdag Spaanse snijbonen met aardappels. Op donderdag maken we francesinha, een vrij bombastische Portugese tosti, op vrijdag snacken we met tempura van sperziebonen, en op zaterdag bouwen een feestje met zelfgemaakte paella. Tot slot op zondag bakken we Portugese zoete broodjes als ontbijt. 

Maandag

Voor vanavond maken we witte bonen-waterkerssoep, uit Spanje. Omdat er ook nog aardappels inzitten, is deze soep eigenlijk een volledige maaltijd. Wanneer je weinig tijd hebt, mag je ook gerust bonen uit blik gebruiken. Neem dan twee standaardblikken of één groot blik.

Dinsdag

Tertia maakte een hele tijd geleden voor Vegatopia een lichtere versie van het Baskische gerecht piperade, waarvan paprika, tomaat en ei de hoofdingrediënten zijn. Lekker met zilvervliesrijst.

Woensdag

Laat de fles azijn maar in de kast staan. We maken deze keer snijbonen op Spaanse wijze met aardappels. In Spanje is dit vaak een voorgerecht, maar met salade erbij wordt dit ook een perfect hoofdgerecht.

Donderdag

Portugese maaltijden zijn doorgaans vrij licht, deze francesinha is wel een uitzondering - maar wel een erg lekkere uitzondering. Het gerecht is ontstaan in de jaren 19050 of 1960 toen een Portugese kok na zijn terugkeer uit Frankrijk de typische croque monsieur wilde verbeteren op Portugese wijze. Vandaag maken we een vegaversie met spinazie. In Portugal krijg je er vaak friet bij, maar de tosti op zich is al vullend genoeg. Een groene salade is misschien een beter idee.

Vrijdag

Wist je dat de Japanners hun tempura hebben afgekeken van de Portugezen? Portugese missionarisen die in de 16e eeuw naar Japan kwamen, aten in de vastentijd vis die ze in een beslagmengsel doopten voordat ze het bakten. Als borrelsnack vandaag maken we de al even traditionele vegetarische versie: peixinhos da horta, visjes uit de tuin, eigenlijk tempura van bierbeslag met sperziebonen.

Zaterdag

Vanavond brengen we de zomer even terug in huis met de grootste klassieker uit de Spaanse keuken: paella met tomaten volgens het recept uit de Dikke Vegetariër. Tip: werk de borden af met wat reepjes gegrilde paprika van verschillende kleuren. Geef je gasten vooraf een glas winterse sangria.

Zondag

Voor het zondagse ontbijt maken we zoete melkbroodjes die Jol ontdekte tijdens haar vakantie in Portugal. Ze moeten een nacht rijzen, maak het deeg daarom al op zaterdagavond.

broodjes

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama