Open menu

borsjt klein3Het jaar 2020 is al een maand oud. Daarom gaan we deze week specifiek koken met recepten uit februari, telkens uit een ander jaar. We beginnen met Oost-Europese borsjt uit 2017. Daarna maken we rösti uit 2016. Op woensdag maken we Finse spinaziepannenkoeken. Op donderdag bereiden we een pompoenrisotto met zachte geitenkaas. Op vrijdag snacken we met zelfgemaakte vegetarische worstenbroodjes. Op zaterdag maken we gekaramelliseerd witlof gegratineerd met roquefort en pistachenootjes met zoete-aardappelmuffins, het valentijnsgerecht op 2018. Tot slot maken we op zondag crème brûlée van witte chocola.

Maandag

We beginnen met een recept uit 2017. Niets past zo goed bij de kille, grijze wintermaanden als een warme, kleurige soep! Tijd voor borsjt! Borsjt komt oorspronkelijk uit Rusland, maar is ook in de omringende Oost-Europese landen populair. Het is een stevige maaltijdsoep die prima vegetarisch kan.

Dinsdag

Heb je zin in wat anders dan gekookte of gebakken aardappelen, of aardappelpuree? Maak dan eens Eelco's rösti uit 2016. Natuurlijk niet van die kant-en-klare schijfjes uit de diepvries, maar gewoon zelfgemaakt. En dat is helemaal niet moeilijk. Serveer met bijvoorbeeld gestoomde bloemkool en een mosterdsausje.

Woensdag

Eenvoud is één van de kenmerken van de Finse keuken. Er wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van ingrediënten die in het hoge noorden lokaal verbouwd kunnen worden, zoals granen en knolgewassen. Gelukkig is eenvoud geen synoniem voor saaiheid. Een mooi voorbeeld zijn de in Finland zeer populaire spinaziepannenkoeken uit februari 2015, pinaattiohukaiset in het Fins. We vullen ze met wintergroenten, champignons en bonen.

Donderdag

Risotto is comfort. Het kost je even roeren, maar je voelt je instant fijn, beter, danwel geweldig wanneer er een bord vol warme, romige en ‘lopende’ risotto voor je staat. In deze pompoenrisotto van Jannika uit 2013 gaat, in tegenstelling tot een klassieke risotto, geen parmezaanse kaas, maar zachte geitenkaas. 

Vrijdag

Deze vegetarische worstenbroodjes maakte Sam in 2014. Ze zijn lekker bij de borrel of als snackerige maaltijd op een vrijdag. Je kunt ook een extra grote portie maken en ze invriezen voor later.

Zaterdag

Voor Valentijnsdag maakte Hedwig twee jaar geleden een hoofdgerecht van gekaramelliseerde witlof gegratineerd met roquefort en pistachenootjes met zoete-aardappelmuffins. Winters maar toch ook heel anders. Lekker voor een gezellige zaterdagavond.

Zondag

In februari 2012 kregen we van Herberg Het Volle Leven uit het Friese Appelscha een recept voor crème brûlée van witte chocola. Deze biologische en vegetarische herberg bestaat nog steeds. Wel hebben ze een winterstop tot het einde van de maand. Daarom maken we dit lekkere toetje nu vandaag zelf.

valentijnhoofd

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama