parijsmetrothumbDeze week maken we een culinaire reis naar Frankrijk. We verkennen verschillende aspecten van de Franse keuken - of eerder: keukens. We beginnen erg eenvoudig met een aardappeltaart en een Franse uiensoep. Daarna reizen we in gedachten naar Parijs met vegetarische reepjes op de wijze van Saulieu en aardappelpuree van Joël Robuchon. Hierna maken we nog een cassoulet, een Bretonse galette met spinazie en nootmuskaat, en een ratatouille met rode rijst. Eindigen doen we met een klassieke tarte tatin.

Maandag

We beginnen met een eenvoudig maar stevig gerecht, een Franse aardappeltaart. Wanneer je een mandoline in huis hebt, gaat het nog sneller. Serveer met een salade van geraspte wortel, linzen, een stukje geraspte appel, peterselie, olijfolie, wijnazijn, peper en zout.

Dinsdag

Vanavond maken we het niet te uitgebreid. We maken een heerlijk vullende Franse uiensoep volgens een recept op de persoonlijke kookblog van Hedwig. Serveer met geroosterd brood met gegrilde kaas.

Woensdag

We komen in de Parijse sferen met vegetarische reepjes op de wijze van Saulieu, een gerecht met onder andere champignons, witte wijn, room en vegetarische reepjes. Serveer met de beroemde aardappelpuree van de sterrenchef Joël Robuchon. Zorg wel dat je een gans pakje boter in huis hebt. Dat gaat er echt helemaal in. Anders kun je ook opteren voor aardappels in de schil.

Donderdag

Cassoulet is een typisch bonengerecht uit de Franse boerenkoken. Nu maken we dit in een vegetarische versie. Serveer met grof boerenbrood en augurken.

Vrijdag

Je hebt de zogenaamde Franse klassieke keuken die ontstaan is bij de hoogste klasse in Parijs. Daarnaast heb je een hele verscheidenheid aan regionale keukens. Een bijzondere plaats hierin neemt de Bretonse keuken. Het meest populair buiten Bretagne zijn galettes, hartige pannenkoeken, die je intussen overal in Frankrijk kan eten in typische pannenkoekenrestaurants. Vanavond bakken we galettes met spinazie en nootmuskaat. Vervang misschien wel de helft van het meel (of zelfs volledig) door boekweitmeel.

Zaterdag

Van het noordwesten gaan we helemaal naar het zuiden van het land. We maken een Povençaalse ratatouille volgens een recept Okoko Recepten. Serveer met rode rijst uit de Camargue.

Zondag

In Frankrijk heb je een breed aanbod aan taartjes en gebak. Eén van de meest bekende recepten is toch wel tarte tatin, de appeltaart die omgekeerd gebakken wordt. Zo bekend dat we bij Vegatopia enkel variaties op recept hebben. Daarom doen we het vandaag met het recept van Allerhande

Uiensoep Hedwig

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter