Schotse eieren thb3Deze week gaan we op culinaire reis naar de Britse eilanden: Groot-Brittannië en Ierland. We ondekken verschillende aspecten van de keukens. We beginnen met een moderne éénpans-paddenstoelenpasta van The Happy Pear. Op dinsdag maken we colcannon, Ierse savooiekoolstamppot. Op woensdag gaan we voor de Schotse eieren van Joke Boon. Op donderdag eten we we shepherd's pie en op vrijdag mac and cheese minitaartjes. Op zaterdag lunchen we met een Iers geïnspireerde salade met cheddar en appel. De week sluiten we af in zoetheid met Welsh cakes.

Maandag

In ons beeld van koks van de Britse eilanden zit er een flinke tegenspraak: enerzijds grappen we meer dan eens dat ze alles platkoken zonder smaak, terwijl anderzijds een aantal van hun koks zeer populair bij ons zijn en ontegensprekelijk een invloed hebben op wat we eten, zoals Jamie Oliver en Nigella Lawson. Daarom geven we jullie vandaag een gemakkelijk recept voor éénpans-paddenstoelenpasta van de Ierse tweeling Steve en Dave Flynn, beter bekend als The Happy Pear. Serveer met een salade en desgewenst ook nog een stukje brood.

Dinsdag

Stamppot kennen we niet enkel in de Lage Landen. In Engeland hebben ze onder andere bubble and squeak, maar zelf gaan we voor colcannon, Ierse stamppot met savooiekool. Serveer met vegaballetjes en mosterd.

Woensdag

De term scotch eggs of Schotse eieren werd voor het eerst vermeld door de Engelse schrijfster Maria Rundell in 1806, maar het is niet bekend waar het gerecht precies vandaan komt. Wat we wel weten is dat Joke Boon een geweldige vegetarische versie van Schotse eieren maakte voor haar boek De Vega Optie. Geef er gekookte aardappels en spinazie bij.

Donderdag

Shepherd's pie is één van de klassiekers van de Engelse keuken. Deze vegetarische versie met kidneybonen maakten we 4 jaar geleden als eerbetoon aan David Bowie, die toen net was overleden. Het is gebaseerd op een gerecht uit het door hemzelf geopende David Bowie Café in Tokio.

Vrijdag

Wanneer je een simpele Britse eetplek binnenstapt, is de kans vrij reëel dat je als vegetariër mac and cheese opgediend krijgt, vaak nog samen met friet. Dat laatste eten we vandaag niet, maar we maken wel mac and cheese minitaartjes die redacteur Sven ontdekte tijdens zijn reis naar Schotland.

Zaterdag

Voor Kerst 2018 maakte redacteur Emma een Iers geïnspireerde kerstmenu. Hieruit maken we de salade met appel en cheddar. Lekker als lichte lunch met een stukje brood.

Zondag

We hebben deze week al een paar keer de oven gebruikt. Daarom gebruiken we hem vandaag niet en bakken we koekjes in de pan.

Welsh cakes zijn populair sinds het einde van de negentiende eeuw. Ze zijn een zoete en langer houdbare variant van een traditioneel plat brood dat op een hete plaat gebakken werd. Ze lijken op scones, maar worden, in tegenstelling tot scones, meestal zonder jam of andere toevoeging gegeten. Toch willen we zeker niet zeggen dat ze niet extra lekker zouden zijn met wat huisgemaakte jam.

Schotse eieren

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter