maissoep kleinGeen echt thema voor dit weekmenu. We maken gerechten voor de lente, maar tegelijk ook wel gerechten voor de iets koudere dagen, omdat we het weer op dit moment absoluut niet kunnen voorspellen. Na een witte Pasen nemen we onze voorzorgen. Op maandag maken we een pittige maïssoep met zoete aardappel en kokosmelk. Op dinsdag eten we een simpele selleriesalade met appel, op woensdag een moderne hutspot. Op donderdag geven we een Hollands-Indiase kruidige kapucijnercurry. Op vrijdag bakken we Japanse tofu-gemberkoekjes. Op zaterdag beginnen we met een tomaten-pompoensoep en eten daarna een tulband van saffraanrisotto met lentegroenten. Tot slot bakken we op zondagmorgen zoete spinaziepannenkoekjes met limoen.

Maandag

We beginnen de week met pittige maïssoep met zoete aardappel en kokosmelk. Dit is een pittige fusionsoep die goed vult. Door de kokosmelk en de polenta wordt ze lekker romig. Je kunt de soep serveren als lichte maaltijd met wat brood.

Dinsdag

Vanavond maken we een simpele selleriesalade met appel die ons al aan het barbecueseizoen doet denken. Het wordt nu trouwens al veel later donker. Lekker met een vega grillworstje en gebakken aardappels.

Woensdag

We geven een recept voor een moderne hutspot met pastinaak. Lekker als maalijd op zich, afgewerkt met een handje cashewnoten. Maar... mocht er nog een halve knolselder in de koelkast liggen, vervang de pastinaak dan deels of volledig door de knolselder. Voeg dan misschien wel nog een laurierblad toe tijdens het koken voor meer smaak. 

Donderdag

Met Nederlandse ingrediënten hoef je niet per se enkel traditionele Hollandse kost te maken. Onze basisingrediënten zijn kapucijners, bleekselderij en wortels, maar dit keer maken we er een kruidige kapucijnercurry met kokosmelk mee, geïnspireerd op de Indiase keuken. Het is een gemakkelijk te bereiden gerecht dat past bij vele gelegenheden. Serveer met basmatirijst.

Kapucijnercurry

Vrijdag

Met tofu kun je meer doen dan hem gewoon in blokjes snijden. We gebruiken nu zijdetofu, die je tegenwoordig ook gemakkelijk in de betere supermarkt vindt, als basis voor Japanse tofu-gemberkoekjes. De hartige koekjes zijn lekker als aperitiefhapje, maar je kunt ze ook samen met noedels en gebakken shiitake als hoofdgerecht serveren.

Zaterdag

Vanavond beginnen we met tomaten-pompoenroomsoep met een bite. Daarna zetten we een klein pronkstuk op tafel: een tulband van saffraanrisotto, saus van bospeen, doperwten en groene aspergelinten, een recept van Hedwig dat oorspronkelijk werd gemaakt voor het paasfeest. Het is een echt lentegerecht dat je komende maanden ook nog mag serveren.

tulband safraanrisotto 600px

Zondag

Op zondag hebben we tijd voor een uitgebreid ontbijt. Het mag wel iets meer zijn dan een boterham met hagelslag. Daarom bakken we zoete spinaziepannenkoekjes met limoen. Lekker feestelijk, maar tegelijk ook best wel gezond. Serveer met crème fraîche, esdoornsiroop en eventueel nog plakjes verse mango.

Spinaziepannenkoekjes  Emma

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter