Sobanoedels met spitskool en tofu kleinDeze week maken we onder andere twee maal spitskool: eerst met gebakken sobanoedels en tofu en daarna nog als currygerecht met rijst en rozijnen. Dezelfde groente maar telkens een heel ander gerecht. Verder maken we een snelle gevulde paprika op maandag, een salade van gegrilde courgette, cannelliniboontjes, tomaten en een basilicumdressing op donderdag. Op vrijdag snacken we culinair verantwoord met shoarma van paddenstoelen met flatbread en knoflooksaus. Op zaterdag dineren we met tomatenrisotto met wilde spinazie, in de oven gegaarde tomaten en feta met oregano. Op zondag maken we tot slot een feestelijke puur plantaardige kwarktaart met topping van aardbeien en blauwe bessen.

Maandag

Geen tijd om lang in de keuken te staan? Deze gevulde paprika uit de magnetron vormen dan wellicht een dankbaar bijgerecht. Alles samen duurt het minder dan vier minuten om hem klaar te maken. Serveer met rijst, plakjes komkommer en pindasaus.

Dinsdag

Spitskool is een koolsoort die nu in het seizoen is. Daarom maken hem deze week twee klaar, maar wel op verschillende manieren. Vanavond kiezen we voor gebakken sobanoedels met spitskool en tofu, een lekker en gezond noedelgerecht. Sobanoedels zijn Japanse noedels van boekweit die je in Aziatische supermarkten en biowinkels kunt vinden.

Sobanoedels met spitskool en tofu

Woensdag

We eten eenvoudig maar toch verrassend. Op het menu staat een salade van gegrilde courgette, cannelliniboontjes, tomaten en een basilicumdressing. Geef er nieuwe aardappels in de schil bij. Een stukje brood kan ook, trouwens.

Donderdag

We gaan een tweede keer voor spitskool, dit maal een spitskoolcurry met rozijnen. Strikt gesproken is dit geen curry, maar eerder een pilao of een biryani: gekookte rijst met specerijen en groenten. Helemaal authentiek Indiaas is dit gerecht waarschijnlijk ook niet: de combinatie van kool, rozijnen en kerrie schijnt vooral in 'westerse' gerechten voor te komen. Hoe het ook zij, dit is een lekker makkelijk gerecht, met veel smaak en textuur.

spitskoolcurry

Vrijdag

Voor het Rotterdams kerstmenu van 2019 maakte Emma een creatieve shoarma van paddenstoelen met flatbread en knoflooksaus  met daarbij nog een rode koolsalade. Dit is trouwens ook erg lekker op een zomeravond! Mocht je geen zin of tijd hebben om zelf flatbreads te maken, kun je die ook kant-en-klaar kopen. Pitabroodjes zijn eventueel ook een alternatief.  

Zaterdag

Deze zaterdagavond gaan we weer voor de Griekse inspiratie van Hedwig. Met de culiniaire vakantieherinneringen voor de geest maakte ze voor ons een tomatenrisotto met wilde spinazie, in de oven gegaarde tomaten en feta met oregano. Het is een aromatisch en vullend hoofdgerecht waar verder niets meer bij hoeft, op eventueel een glas retsina na dan.

Tomatenrisotto olijfolie Hedwig

Zondag

Onlangs nodigde Hedwig kookboekschrijver Joke Boon bij haar thuis uit. Natuurlijk heeft Hedwig tegen de sterren op gekookt. Als dessert maakte ze een puur plantaardige kwarktaart met topping van aardbeien en blauwe bessen. De taart houdt zich wel een nacht in de koelkast, mocht er nog iets overblijven. Het recept maakt gebruik van honing, maar natuurlijk kun je ook agavesiroop gebruiken.

Hedwig kwarktaartje

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter