polentametolijvenAfgelopen weken hebben we een weekmenu gewijd aan aardappels en eetje aan rijst. Eerder was er ook al eentje over pasta. Maar er zijn ook een heleboel granen en zetmeelproducten die veel minder vaak gebruikt worden. Een aantal hiervan geven we een plek in dit weekmenu. Het eerste wat we klaarmaken is polenta met kaas en olijven. Daarna is het de beurt aan Poolse kasja met champignons. Op woensdag maken we een zomerse bulgursalade en op donderdag boulettes van gierst met Taleggio en paprikadip. Vrijdag wanen we ons in het zuiden van Frankrijk met panisse en ratatouille. Rode parelcouscous met biet, gegratineerde geitenkaas en stoofpeertjes is dan weer ideaal voor een zaterdagavond. Op zondag tot slot eten we zoete couscous.

Maandag

We beginnen de week met polenta, een Italiaanse klassieker op basis van maïsgriesmeel. Je kunt het eten als een soort pap of puree, maar ook opgestijfd en in plakken gesneden. Deze  laatste wordt het dit keer, we maken polenta met kaas en olijven uit de oven. Lekker met een flinke salade met komkommer, tomaat, bladsla en alles wat je maar wil.

Dinsdag

Kasja is een Oost-Europees gerecht dat meestal wordt gemaakt van boekweitkorrels. Deze vind je in elke Poolse winkel, maar ook bijvoorbeeld bij Ekoplaza of Holland and Barrett. Karl maakte een Poolse kasja met champignons. Indien je wil mag er een spiegelei bovenop. Lekker met een groene salade en/of lookyoghurt.

Woensdag

Om de laatste zonnestralen te vieren, bereiden we een zomerse bulgursalade met onder andere bloemkool, abrikozen en tuinbonen. Het is een gerecht op zich dat je ook kunt meenemen naar kantoor. Extra lekker wordt het toch met een plak gebakken halloumi erbij.

Donderdag

Voor het kerstmenu "kekke granen" maakte Emma vorig jaar boulettes van gierst met Taleggio en paprikadip. Deze lekkere balletjes kun je op meerdere manieren verheffen tot een hoofdgerecht: met friet, met rijst of tussen een pitabroodje met eventueel nog wat rauwkost.

gierstboulettes

Vrijdag

Panisse kan je zien als de Zuid-Franse tegenhanger van polentaplakken. Deze zijn evenwel gemaakt van kikkererwtenmeel, waardoor ze toch een heel andere smaak hebben. Ze zijn lekker als hapje, maar met een portie ratatouille erbij maak je er een mooi Zuid-Frans hoofdgerecht van.

kikkererwt voorgerecht

Zaterdag

Vanavond verrassen we onze gasten met rode parelcouscous met biet, gegratineerde geitenkaas en stoofpeertjes. Een mooi recept uit Hedwigs fusionkeuken. De stoofpeertjes en de krokante hazelnoten in het gerecht luiden de nakende herfst in.

ParelcouscousKerstHedwig

Zondag

Zoete couscous is in Marokkaanse huishoudens een gerecht op zich, terwijl het in restaurants vaak als nagerecht geserveerd wordt. Couscous, melk, boter, amandelen en kaneel horen er zeker in. Jennifer voegde naar eigen ingave nog wat typisch Marokkaanse smaken, zoals munt en oranjebloesemwater, toe  om een lekker en kleurrijk nagerecht - of een zoet zondags ontbijt -  te creëren.

polentametolijven

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter