Open menu

Kompot kleinDeze week geven een bijzondere plaats aan de appel en de peer omdat we nu in het juiste seizoen zijn. Op maandag beginnen we met een Italiaanse risotto met peer en kaas. Op vrijdag maken we naast de klassieke samosa's ook een hartige versie met appel. Op zondag bakken we volkoren muffins met peren en rozijnen en drinken daarbij een glas kompot, een fruitdrank met appel en peer. Verder hebben we dan nog pannenkoeken van kikkererwtenmeel met een kruidige groentevulling, broccoli-courgettesoep, spaghetti met paddenstoelen en cognac, linzenstoof met gepocheerde eieren en tot slot voor op zaterdagavond een quiche met pompoen, spinazie en geitenkaas volgens een recept van een Duitse supermarkt. Een mooi weekmenu dat helemaal bij de herfst past.

Maandag

Peer bij de hoofdmaaltijd kennen we bij ons vooral in de vorm van stoofpeertjes. In Italië eten ze echter risotto met peer en kaas, in dit geval gorgonzola en harde kaas. Een hele interessante combinatie en dus ideaal voor ons avondeten. Geef een kleine rauwkostsalade vooraf.

Dinsdag

Vanavond bakken we pannenkoeken met kikkererwtenmeel. Door de combinatie van kikkererwtenmeel en zwart zout lijken ze wel wat op een omelet, maar dan zonder eieren. Geef er een vulling van kruidige groenten bij en geraspte kaas. Volg het recept of varieer op basis van wat er in jouw koelkast ligt.

Pannenkoek kruidige groenten

Woensdag

Vanavond beginnen we met een bord broccoli-courgettesoep. Deze is gemakkelijk te maken. Wat overblijft, eten we morgenmiddag wel op. Het hoofdgerecht wordt spaghetti met gemengde paddenstoelen en cognacsaus, nu we in de winkel en op de markt weer volop allerlei paddenstoelen kunnen kopen. Geef vanillevla als toetje.

broccolicourgettesoep

Donderdag

Tot in de jaren 1990 keek iedereen reikhalzend uit naar de nieuwste AllerHande, die toen natuurlijk nog enkel op papier bestond. De volwassenen voor de recepten en kortingsbonnen, de kinderen voor de kinderpagina. Want dit tijdschrift was voor velen een kooktijdschrift met de nieuwste trends. Met de komst van het internet is het aantal bronnen voor recepten niet meer te overzien. Toch blijft het magazine van Albert Heijn interessant voor velen, net zoals hun website. Daar vonden we een recept voor linzenstoof met gepocheerde eieren, een hartig vegetarisch gerecht dat geïnspireerd is op shakshuka. Serveer met Turks brood. 

Vrijdag

Vanavond maken we zelf samosa's. Allereerst maken we een klassieke versie met aardappel, erwtjes en wortel met daarbij een koriander-yoghurtdip. Daarnaast wagen ons ook aan minder klassieke hartige appelsamosa's. Deze is erg lekker met een mango-chutney of honing-mosterd. Koud smaken ze trouwens ook prima.

Zaterdag

Nederlanders die niet al te ver van de Duitse grens wonen kennen zonder twijfel de Duitse supermarktketen Rewe. Natuurlijk hebben die ook een website met leuke recepten. Lekker voor op een zaterdagavond is deze spinazie-pompoenquiche met geitenkaas. Het recept is niet al te moeilijk. Daarom kun je je tienerkinderen aan het werk zetten onder het mom dat ze hun Duits kunnen oefenen. Leg wel een woordenboek in de keuken om verrassingen te vermijden!

Zondag

Zondag bakdag! Dit keer bakken we puur plantaardige volkorenmuffins met peer en rozijn. Ze zijn het lekkerst wanneer ze nog net warm zijn. Lekker bij de koffie met met een glas kompot. Dit is een bekende drank op basis van fruit uit het oosten van Europa. Hiervoor gebruiken we nu natuurlijk ook appels en peren.

Kompot

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama