linzenbolognaisekleinDeze week geven we je een weekmenu vol puur plantaardige inspiratie. Omdat je vorige week te veel kaas gegeten hebt, omdat je liever vegan eet of omdat je gewoon van afwisseling houdt. De reden bepaal je zelf. Maandag beginnen we alvast simpel met broccoli, aardappels en een salade van bonen en rode biet. Op dinsdag maken we spaghetti met linzenbolognese. 's Anderendaags is het wederom Italiaans, want dan eten we een vegan pizza margherita. Op donderdag bereiden we een Indiase okracurry. Het weekend zetten we in met linzensoep, groentetempura en rijsburgertjes. Op zaterdag eten we gemarineerde saliespruitjes met venkel-champignonrisotto. Tot slot beginnen we de zondagochtend met tofupannenkoekjes.

Maandag

We beginnen erg simpel, want puur plantaardig hoeft niet ingewikkeld te zijn. We maken gestoomde broccoli en aardappels in de schil. Daarbij geven we een salade van bruine bonen en gekookte rode biet in kleine blokjes, fijngehakte rauwe ui, fijngehakte peterselie en een mosterdvinaigrette. 

Dinsdag

Tijd voor een klassieker, maar dan in een puur plantaardige versie zonder afbreuk te doen aan het oorspronkelijke recept: we maken een Italiaanse bolognesesaus waarbij het vlees is vervangen door linzen. Deze geven de saus extra smaak en structuur. Maak gerust een flinke pot saus, want je kunt die probleemloos invriezen. Serveer met klassieke spaghetti of met brede pastalinten.

linzenbolognaise

Woensdag

Woensdag pizzadag? Waarom niet? Op website van de Belgische supermarktketen Delhaize vinden we een recept voor vegan pizza margherita. In plaats van mozzarella maak je twee soorten cashewcrème: eentje natuur en eentje met basilicum. Een recept voor het deeg vermeldt de site helaas niet, maar dat vind je gelukkig wel hier bij Vegatopia.

Donderdag

Tijd voor een Indiaas recept! We maken bhindi masala, een kruidige curry met okra. Iedereen kent deze groente wel, maar weinigen weten hoe je ze nu precies goed klaarmaakt. Bij het recept geven we ook wat tips zodat je de okra niet platkookt. Geef er basmati of roti bij. Beide mag ook natuurlijk.

bhindi masala

Vrijdag

Op een vrijdag doen we het rustig aan. We beginnen met een troostrijke linzensoep, om op te warmen nu het langzaam weer kouder wordt. Hierna maken we burgertjes van kleefrijst en tempura-champignons met chili-sojasausdip. Want niets is zo lekker als verse groenten in een knapperig korstje. De rijstburgertjes zorgen voor de afwisseling en voor een volledige maaltijd.

Rijstburgertjes

Zaterdag

Spruitjes en champignons zijn goede vrienden van elkaar. Deze romige venkel-champignonrisotto met rozemarijn combineert dan ook goed met beetgare spruitjes, die we lekker kruidig maken met salie. Gebruik in plaats van boter een goede margarine of een goede olijfolie en een scheutje plantaardige melk.Troostrijk herfsteten dat je in een half uurtje op tafel zet voor een gezellige zaterdagavond.

saliespruitjes venkelrisotto

Zondag

Op zondag mag het ontbijt wel eens iets anders zijn dan boterhammen of havermout. Daarom bakken we vegan pannenkoekjes met zijdentofu en kokosmelk. Serveer met esdoornsiroop en een fruitsalade.

tofupannenkoek 02

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter