kekke granen thbWe zijn al beland in de maand december, na  een jaar waarvan we vergeefs hoopten dat het normaal ging worden. Maar juist daarom zetten we deze week lekker en evenwichtig eten centraal - zonder te gezonderig te worden. De herfst vloeit over in de winter en dat laten we ook voelen in ons weekmenu. Beginnen doen we met andijviestamppot met roomkaas en cashewnoten. Op dinsdag maken we een herfstragout vol groenten en op woendag tagliatelle met pompoensaus. Op donderdag eten we Braziliaans-Italiaanse gnocchi van bakbananen met ratatouille. Het weekend zetten we in met een Zwitserse kaasfondue of net een plantaardige variant. Voor zaterdag wordt het portobello Tarte Tatin met rogge, geroosterde wortels met hangop gevolgd door een sinterklaaspudding als nagerecht. Tot slot bakken we op zondag amandelcake met abrikozen en noten.

Maandag

Voor het avondeten hebben we maar één pan nodig, maar toch ook nog een slazwierder. We maken een nobele stamppot met andijvie, roomkaas en cashewnoten. Dit gerecht is een volledige maaltijd. Hier hoeft in principe niets meer bij.

Dinsdag

Dit keer eten we een makkelijke herfstragout die we serveren met rijst, hoewel couscous of zelfs friet hier ook wel bij zouden passen. De ragout is lekker roming en boordevol groente: wortel, raapjes en champignons. Het geheel maken we af met walnoten.

Herfstragout

Woensdag

Op de kast staat nog een pompoen die onderhand op moet - en ergens ook wel plaats dient te maken voor de kerstversiering. We stoppen hem niet in de soep, maar we maken er dit keer een pompoensaus van voor bij de tagliatelle. Een lekker en lekker snel gerecht met pit.

tagliatelle pompoensaus

Donderdag

We wijken wat af van de platgetreden paden en bereiden gnocchi van bakbananen met ratatouille. Dit is een typisch Braziliaans gerecht dat de invloeden van de talrijke Italiaanse immigranten combineert met wat daar lokaal groeit - in dit geval de bakbanaan. Deze gnocchi passen bij elke gelegenheid op elk moment van het jaar.

bakbananengnocchi

Vrijdag

We nodigen een paar vrienden uit voor een ontspannen avond om wat bij kletsen. Dan is het leuk als al het eten al op tafel staat en er niet iemand in de keuken moet staan om de helft nog te bereiden. Daarom maken we een Zwitserse kaasfondue. Serveer met stukjes brood en gekookte aardappels. Augurken als bijgerecht zorgen we een tegenwicht. Liever plantaardig? Probeer dan deze onkaasfondue.

kaasfondue zuerich tafelvol

Zaterdag

Voor het kerstmenu "kekke granen" maakte Emma vorig jaar deze portobello Tarte Tatin met rogge, geroosterde wortels met hangop. Een bijzondere hartige taart voor een feestelijke avond. Mocht je geen portobello's kunnen vinden in de supermarkt in jouw buurt, gebruik dan gewoon grote champignons. Een portobello is eigenlijk niets meer dan een uit de kluiten gewassen (kastanje)champignon.

Als dessert maken we een heuse sinterklaaspudding op basis van yoghurt met speculaasjes en mandarijntjes uit blik.

portobello tarte tatin

Zondag

We eindigen de week met een amandelcake met noten en abrikozen. Deze aromatische cake met koekkruiden is helemaal in de sfeer van de maand december, maar toch niet zo mierzoet als het standaard snoepgoed. En hij is vooral erg lekker bij een kop koffie of thee op een gure zondagnamiddag.

AmandelcakeHedwig

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter