Gestoofde savooiekool kleinOp de eerste dag van de nieuwe week doen we inspiratie op bij de Belgische televisie. We maken namelijk rigatoni met wintergroenten en boschampignons van Jeroen Meus. Dan is het de beurt aan recepten van Vegatopia. Eerst eten we spruitjesstamppot met tofuplakken, daarna wordt het een linzen-venkelgratin met geitenkaas. Op donderdag serveren we gestoofde savooiekool met cashewnoten. Op vrijdag maken we de kinderen blij met hotdogs met zelfgemaakte worstjes. De zaterdagse lunch is een Franse witlofsalade met blauwe kaas en croutons. Tot slot bakken we Luikse wafels op zondag volgens een recept van Rutger Bakt.

Maandag

Vandaag doen we inspiratie op bij Jeroen Meus. Hij maakte voor Dagelijkse Kost een recept voor rigatoni met wintergroenten en boschampignons. Het leuke aan dit recept is dat je hier makkelijk mee kunt variëren. Vervang de aardpeer eventueel door pastinaak. Of gebruik kastanjechampignons en oesterzwammen in plaats van boschampignons.

Dinsdag

We houden het simpel en klassiek vanavond: we maken een doordeweekse spruitjesstamppot. Lekker met gebakken tofuplakken. Snij de tofu in plakken van een halve centimeter, dep ze droog tussen keukenpapier en bak ze vervolgens goudbruin in een pan met voldoende olie. Kruid af met peper en zout. Vergeet de mosterd niet op tafel te zetten.

Woensdag

Linzen heb je in alle kleuren, soorten en maten. Een lekkere en stevige variant zijn de Le Puy linzen. Deze gebruiken we voor een linzen-venkelgratin met geitenkaas. Hier kan aardappelpuree bij, maar gisteren hadden we al stamppot. Daarom kiezen we voor een stuk stevig brood.

Donderdag

Er ligt nog een halve savooiekool in de koelkast. Die laten we niet verpieteren. Daarom maken we vanavond gestoofde savooiekool met cashewnoten. Serveer met gebakken aardappels en wat plakjes rode biet.

Gestoofde savooiekool2

Vrijdag

Vrijdag snackdag, dit keer eten we hotdogs met zelfgemaakte kidneybonen-groenteworstjes. Garneer de broodjes vervolgens zoals je zelf wil: met ketchup, mayonaise en rauwe fijne gehakte ui, met gebakken ui en currysaus, met mosterd en wat rauwkost. Zuurkool kan natuurlijk ook nog altijd.

bonen groenteworstjes

Zaterdag

De restaurants zijn terug open! Daar hebben we erg lang naar uitgekeken. Daarom hoeven we van vandaag enkel voor de lunch te zorgen. Toch willen we ook iets in stijl, om alvast in de juiste sfeer te komen. Daarom maken we deze Franse witlofsalade met blauwe kaas en croutons. Het brood zit hier al in de salade, dus dat hoef je er niet extra bij te serveren.

Franse witlofsalade

Zondag

Het is koud buiten. Daarom willen we iets doen waar we het warm van krijgen en wat ons achteraf ook nog genoeg voldoening geeft. Nee, we gaan geen rondje joggen: we bakken lekker Luikse wafels, volgens een recept van Rutger Bakt. Voor dit type wafel gebruik je traditioneel een gistdeeg. Het is handiger wanneer je een wafelijzer hebt met grote vormen, zoals voor Brusselse wafels, maar een standaardvorm lukt ook wel. Voor de ronde hartvormige wafels is het deeg wel minder geschikt.

Luikse wafels Rutger Bakt

Foto credit: Rutger Bakt

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter