nasi goreng tempeh thbDeze week koken we Aziatisch. We maken traditionele gerechten, maar toch vooral gerechten die eerder op een Hollandse leest geschoeid zijn. Zorg wel dat je tofu en tempeh in huis hebt, want die gebruiken we meermaals. Beginnen doen we met Thaïse rijst met ananas en gefrituurde groenten. Op dinsdag is het de beurt aan de absolute klassieker nasi goreng. Op woensdag bakken we Oosterse tofuburgers, op donderdag staat het mysterieus klinkende klimmende mieren op een boom op het menu. Op vrijdag zetten we het weekend in met zelfgemaakte loempia's. Het etentje op zaterdagavond bestaat uit gegrilde tofu met kokossaus, couscous en gewokte groenten gevolgd door zoete rijstpannenkoekjes met een bolletje ijs. Tot slot bakken we op zondag bananencakejes met walnoten.

Maandag

Vandaag laten we ons inspireren door de Thaise keuken, we maken rijst met ananas en gefrituurde groenten. De rijst bakken we met ananas en Quorn-stukjes of kipstuckjes of wat je lekker vindt. Daarbij maken we een soort van tempura groenten op basis van een beslag met kokosmelk. Een mooi en vooral lekker gerecht voor het begin van de week.

Dinsdag

De naam nasi goreng betekent gewoon 'gebakken rijst'. Dit restverwerkingsgerecht voor overgebleven rijst is in Indonesië uitgeroepen tot nationaal gerecht. Ieder Indonesisch gezin heeft zijn eigen versie(s) van nasi goreng, net als veel Nederlandse gezinnen, overigens. Dit is Eelco's standaardrecept voor nasi goreng, met tempeh, spitskool, wortel en taugé, geserveerd met simpele, zelfgemaakte seroendeng en een ietwat Europese atjar.

nasi goreng tempeh

Woensdag

Zelf vegetarische burgers maken is leuk. We maken Oosterse burgers op basis van tofu en met zeewier. Bij deze burgers passen oosterse noedels, nu eens niet gemaakt van tarwe, maar bijvoorbeeld van boekweit of rijst. Een salade maakt het compleet – waaraan je ook weer zeewier en/of sesamzaad kunt toevoegen.

tofuburgers

Donderdag

Wat je op de menukaart in een Chinees of Indisch restaurant aantreft is erg beïnvloed door het land waar je bent. Zo vind je in Nederland tradioneel een mengeling van Indonesische en Kantonese gerechten die aangepast zijn aan onze smaak. In andere landen kom je soms verrassend andere gerechten tegen. Zo ontdekte Meta in Oostenrijk klimmende mieren op een boom, een van oorsprong Kantonees gerecht. Eens thuis maakte ze haar eigen vegetarische versie. 

Klimmende mieren op een boom

Vrijdag

Loempia's zijn in Nederland sinds tientallen jaren een populaire straatsnack die we meestal kopen bij één van de rechthoekige witte caravans die je overal te lande vindt. Maar vanavond wagen we ons voor een keer aan zelfgemaakte vegetarische loempia's. Want dat is niet eens zo moeilijk. Het recept hiervoor vinden we op de leuke kookblog Eef Kookt Zo.

Zaterdag

Hedwig kreeg de inspiratie voor deze gegrilde tofu met kokossaus, couscous en gewokte groenten tijdens een etentje bij vrienden. Het resultaat is een lekker fusion gerecht met Oosterse en Midden-Oosterse elementen. Als nagerecht bakken we Aziatische rijstpannenkoekjes die we opdienen met een bolletje vanilleijs of kaneelijs. Je kunt hiervoor gewone rijst gebruiken, maar basmatirijst is ook een aanrader. Kleefrijst is hiervoor minder geschikt.

GegrildeTofuHedwig

Zondag

Geen Aziatische gerechten vandaa,g want we bakken bananencakejes met walnoten. Volledig plantaardig, snel klaar en zo geraken die net te rijpe bananen ook op. De cakejes zijn lekker bij de koffie of bij de thee, maar eigenlijk passen ze ook wel bij een zondags ontbijt.

bananencakejes

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter