Open menu

pasta tomaatjes oven introSneeuw in april klinkt opeens niet meer zo vreemd als een krokodil in een Amsterdamse gracht. Het weer heeft zijn grillen en daarom krijgen we trek in stevigere aromatische gerechten en ovenbereidingen. Op maandag maken we pasta met tomaatjes uit de oven, op dinsdag een Marokkaans geïnspireerde tajine met sperziebonen en kipstuckjes. Daarna eten we Oosterse bruinebonensoep. Op donderdag doen we aan groenterestverwerking in de vorm van een Indiase curry. Op vrijdag bereiden we dan weer helemaal zelf een tempé-bloemkoolburger. Een pastei van paddenstoelen en blauwe kaas wordt het zaterdagavondetentje. Tot slot eten we op zondagmiddag een rollade met courgette en mozzarella. 

Maandag

Het is nog niet helemaal het goede seizoen voor verse tomaten, maar in de winkel zijn ook nu best lekkere kleine trostomaten te vinden. Door ze in de oven te roosteren, krijgen ze een diepere smaak. Deze pasta met tomaatjes uit de oven is een lekker makkelijk recept, waarbij je vooral de oven het werk laat doen.

Dinsdag

We halen de tajine uit de kast, hoewel een pan en een ovenschotel die wel kunnen vervangen. We maken een Marokkaans geïnspireerde tajine met sperziebonen, aardappels, andere groente en vega kipstuckjes. Dit is een volledig gerecht op zich, maar een stuk Marokkaans of Turks brood kan er nog wel bij.

tajine

Woensdag

We halen het recept voor bruinebonensoep door de mangel en toveren een Oosterse versie in onze keuken. Deze maaltijdsoep is lekker pittig. Als groente nemen we Chinese kool, taugé en paprika. Om te vullen nemen we - natuurlijk - bruine bonen, maar ook aardappels. Wanneer je ze extra gevuld wil, kun je nog wat glasnoedels toevoegen.

Oosterse bonensoep

Donderdag

We maken een curry met gemengde groente waarin we alle restjes van de koelkast in kunnen verwerken. Het recept is zeker niet traditioneel Indiaas, maar de basisbereiding wordt wel min of meer gerespecteerd. Serveer met rijst. Veel groenten die op moeten? Maak een extra grote portie en vries de rest in voor later.

groentecurry

Vrijdag

Hamburgers zijn niet per sé altijd een snelle hap. De laatste jaren vind in elke middelgrote stad wel een restaurant waar ze inspanning doen om een hamburger te bereiden met kwaliteitsvolle ingrediënten. Maar vanavond doen we dit helemaal zelf. We maken een patty van tempé en bloemkool met daarbij pinda-gembersaus, knapperige groenten en natuurlijk ook zelfgebakken hamburgerbroodjes.

Tempeburger

 

Zaterdag

Vanavond mag het iets romantischer, maar eigenlijk is het minder werk dan gisteren. We bakken een pastei van paddenstoelen en blauwe kaas. Dit is een lekker aromatisch en ook stevig gerecht. Serveer met een groene salade. Meer hoeft hier niet bij.

pastei 1

Zondag

Vandaag zetten we voor een keer de oven niet aan. In plaats daarvan maken we een rollade met courgette en mozzarella, een gevulde omelet die lekker is als lunch maar ook als brunch wanneer je fink uitgeslapen hebt. Serveer met brood en een tomatensalade.

rollade courgette mozzarella Antoinette

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama