Open menu

orzosalade thbVoor dit weekmenu laten we ons inspireren door de Ronde van Frankrijk, de Tour de France, die nu volop bezig is. We laten ons leiden door de verschillende plekken die de wedstrijd aandoet, anekdotes over renners en natuurlijk door lekker eten. We beginnen in Denemarken met smørrebrød en we eindigen in Parijs met vegetarische reepjes op de wijze van Saulieu en chocolademousse met frambozencoulis. Daarnaast eten we nog een Franse maaltijdsalade met eieren en bonen op dinsdag en op woensdag een snelle pasta met avocado-pestosaus. Op donderdag gaan we weer Frans met een preitaart met geitenkaas. Op vrijdag eten we Belgisch: kaaskroketten met friet. Op zaterdag houden we een zomers tuinfeestje met een dip van yoghurt en feta en een orzosalade met aubergine. 

Maandag

Net zoals de Tour de France beginnen wij ook in Denemarken. Als lunch of als frisse avondmaaltijd maken we het typisch Deense smørrebrød, belegd roggebrood. We gaan voor drie verschillende soorten beleg: ei met aardappel en remouladesaus, rode biet met sinaasappel en oesterzwammensalade.

smorrebrod bovenaf

Dinsdag

Na Denemarken gaat de Tour verder in Frankrijk. Op de website van Albert Heijn vonden we een leuk recept voor Franse maaltijdsalade met bonen en eieren. Deze salade is eenvoudig om te maken en is perfect voor een zomerdag. Serveer met warm stokbrood of met gebakken aardappels.

Woensdag

Pasta is één van de vaste gerechten voor elke wielrenner. Makkelijk om te eten en een bron van koolhydraten. Toen Wout Van Aert een paar jaar geleden "betrapt" werd op spaghetti met louter ketchup kreeg hij een hoop culinaire tegenwind. Wij geven hier een snelle pasta met avocado-pestosaus als lekkerder alternatief. Je hoeft enkel de pasta te koken, de koude saus komt uit de blender.

avocadopesto

Donderdag

Een Franse klassieker die bovendien goed vult is preiquiche. We vragen ons af of wielrenners dit ook op hun menu zetten. Of is dit net te zwaar? Wat het ook moge zijn, we bakken vandaag een preitaart met geitenkaas. Wat overblijft kan morgen nog perfect voor de lunch.

Preitaart met geitenkaas Margreet 600x

Vrijdag

De wielerwedstrijd heeft dit jaar één etappevertrek in België, meer bepaald in de stad Binche, een stad in de provincie Henegouwen die vooral bekend is om haar typische carnaval. We vieren die nu met huisgemaakte kaaskroketten. Lekker met eveneens zelfgemaakte friet en een rauwkostsalade.

Zaterdag

Toen Yves Lampaert tot ieders grote verrassing, maar toch zeker verdiend, de openingstijdrit won, bouwde zijn vriendin samen met de buren spontaan een feestje op de oprit. Wij bouwen ook een feestje. Omdat we gelukkig meer voorbereidingstijd hebben, wordt het een etentje in de tuin. Als aperitiefhapje serveren we een dip van yoghurt en feta die we opdienen met rauwe groenten zoals selder, wortels en paprika maar ook wat Turks brood. Als hoofdgerecht maken we een lauwwarme orzosalade met aubergine. Geef er eventueel nog gebakken halloumiplakken bij. Als dessert geven we gewoon een lekker supermarktijsje, want ook dat past bij de zomer.

feta yoghurtdip1

Orzosalade

Zondag

Ook wij eindigen in Parijs. We maken vegetarische reepjes op de wijze van Saulieu, een feestelijk gerecht met onder andere champignons, witte wijn en room. Geef er aardappelkroketten of gekookte aardappels bij. Deze maaltijd sluiten we af met een mousse au chocolat végétalienne, een puur plantaardige chocolademousse met frambozencoulis. Gebruik gerust frambozen uit eigen tuin. 

kikkererwt dessert

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama