Open menu

hartige radijsjestaart kleinWe zijn al in het laatste weekend van augustus, maar we zitten nog steeds in zomermodus. Wel gebruiken we deze week iets vaker dan gebruikelijk de oven. De gerechten die we maken komen zo'n beetje uit alle windstreken. We beginnen met een Italiaanse pasta met aubergine-tomatensaus. Daarna eten we gevulde paprika's met kaas en prei. Op woensdag koken we Surinaamse kerrieaardappels met ei. Op donderdag bereiden we kruidige sticky bloemkool uit de oven. Het weekend beginnen we volledig ontspannen met een walnotenspread en fetasaganaki. Op zaterdag bakken we een hartige radijstaart. Tot slot gaan we op zondagmorgen bramen plukken, waar we dan later een taart mee maken.

Maandag

Dit recept voor pasta met aubergine-tomatensaus is Kelly's eenvoudige versie van Pasta alla Norma. Een heerlijk snel en eenvoudig recept met lekker veel groente. Pasta alla Norma komt uit Sicilië en werd vernoemd naar een opera van Bellini. De traditionele Pasta alla Norma wordt iets anders bereid dan haar recept en bevat vaak Parmezaanse kaas, ricotta en basilicum. Deze kun je uiteraard ook nog toevoegen, als je dat lekker vindt. In plaats van tomaten uit blik kun op dit moment natuurlijk ook prima verse tomaten gebruiken. Pel ze dan wel even.

Dinsdag

We hebben een paar mooie paprika's op de kop kunnen tikken. We gebruiken deze voor gevulde paprika met kaas en prei. Oorspronkelijk is dit een lunchgerecht, meer bepaald voor in de bentobox. Maar eigenlijk zijn deze ook erg lekker als hoofdgerecht met aardappels in de schil, of zelfs met friet.

bento met gevulde paprikas

Woensdag

Vanavond staan aardappels en eieren op het menu. Surinaamse kerrieaardappels met ei vind je makkelijk in een Surinaams restaurant, maar je maakt dit gerecht ook zonder veel moeite thuis. Serveer met roti of rijst. Lekker met sperziebonen.

Donderdag

We hebben zin in bloemkool, maar liefst toch wat spannender dan koude bloemkool met cocktailsaus. Op de website Vegafoodness vonden we een recept voor Aziatisch gekruide sticky bloemkool uit de oven. Makkelijk, superlekker en helemaal plantaardig. Serveer met rijst en eventueel andere groenten.

 sticky bloemkool

Foto: Vegagoodness

Vrijdag

We nemen een licht en relaxed avondmaal op het terras. De witte wijn staat al koud. Eerst maken we een Midden-Oosterse walnotendip uit het Vegatopia-archief. Verder vinden we op de website van Delhaize een recept voor feta saganaki, een simpele salade van tomaat, komkommer, gebakken feta en tapenade. Geef er ook nog warm Turks brood of Libanees platbrood bij.

Walnotendip

Zaterdag

Radijsjes hoeven niet per se in een salade. Het zijn kleine knolgewasjes die ook prima in warme bereidingen gebruikt kunnen worden. Voor vavond bakken we een hartige radijstaart met geitenkaas en Goudse kaas uit het kookboek Lekker Lokaal van Laura de Grave.

hartige radijsjestaart

Zondag

De meest voorkomende eetbare wilde vrucht bij ons is zonder twijfel de braambes en die vind je nu volop. Braamstruiken gedijen ook erg goed in de tuin of zelfs in een grote pot. Met respect voor de regels, voor de natuur en met de volgende tips, kun je ook een portie gaan wildplukken. Deze braambessen lenen zich dan uitstekend voor het maken van de bramentaart uit Het Gezellige Taartenboek van Livia Claessen. Serveer ze eventueel met een bolletje vanille-ijs.

bramentaart 500

Foto: Okoko Recepten

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama