Open menu

Zomerse orzo kleinBonen en andere peulvruchten zien we doorgaans als wintereten, terwijl je er ook oneindig veel gerechten voor de warmere dagen. Daarom geven we dit keer een weekmenu vol lekkere en afwisselende gerechten met peulvruchten, maar natuurlijk zonder winterse erwtensoep. Op maandag maken we een salade van puylinzen, rode biet en geitenkaas, op dinsdag gaan we verder met Braziliaanse baião de dois. Op woensdag eten we zomerbonen met geslagen courgette van Yvette Van Boven en op donderdag kokoscurry met ananas van Karin Luiten. Het weekend luiden we vrijdag in met een pittige hummus van rode linzen, op zaterdag genieten we van een zomerse orzo met tuinbonen, courgette en mozzarella. Tot slot zetten we op zondag een linzenbraadstuk van Joke Boon op het menu.

Maandag

Linzen werden lange tijd als  oninteressant en geitenwollensokkerig beschouwd. Geheel onterecht! Daarom beginnen we de week met een salade van puylinzen, rode biet en geitenkaas. Lekker met boerenbrood, maar ook met aardappelkroketten. 

puylinzensalade

Dinsdag

In Latijns-Amerika behoren rijst en bonen tot het absolute basisvoedsel. Bij de gewone man staan ze zowat elke dag op tafel. Brazilië vormt hierop geen uitzondering. Vandaag maken we baião de dois,  een gerecht uit de Noord-Braziliaanse staat Ceará dat beide ingrediënten (dois betekent twee) combineert. Omdat de Braziliaanse kaas queijo coalho buiten grote steden zoals Brussel en Rotterdam bijna onvindbaar is, gebruiken we halloumi, een kaas die er sterk op lijkt.

baiaodedois

Woensdag

Yvette Van Boven maakte onlangs voor Omroep Max een salade van zomerbonen met geslagen courgette. Met geslagen bedoelt Yvette eigenlijk gekneusd, maar dat klinkt wat te braaf voor haar. Het gerecht kun je zowel lauwwarm als koud eten. Er kunnen veel verschillende bijgerechten bij, zoals bij bijvoorbeeld crackers met pittige kaas of toast met een tapenade van zwarte olijven.

Donderdag

Naast fan van Yvette zijn we ook fan van Karin Luiten. Voor haar kookboek Vega zonder pakjes en zakjes maakte ze een kokoscurry met ananas, als reactie op de potten Chicken Tonight die onze supermarkten al sinds de jaren 1990 teisteren. In plaats van (nep)kip gebruikte ze kikkererwten, wat een bijzondere structuur aan het gerecht geeft. Serveer met basmatirijst.

Kokoscurry kipkerrie zonder kip Karin Luiten

Vrijdag

Hummus kun je in principe maken van elk type peulvrucht, dus niet enkel van kikkererwten, al zou je het dan misschien eerder bonen- of linzenspread moeten noemen. Vandaag maken we een pittige hummus van rode linzen die we een meer uitgesproken smaak geven door limoen te gebruiken in plaats van de meer traditionele citroen. Ook kun je deze hummus zowel warm als koud eten. Warm lijkt hij wat meer op een dahl en kan hij ook dienen als bijgerecht. Koud is het meer een klassieke hummus die lekker is op een stukje brood, met rauwe groenten of als onderdeel van een mezze. 

Hummus van rode linzen

Zaterdag

Rond deze periode beginnen de échte zomergroenten en -kruiden van de Nederlandse grond te komen: courgette, aubergine, tomaat, basilicum… We zitten in een overgangsfase waarin we alweer afscheid gaan nemen van de lentegroenten. Daarom vandaag zomerse orzo met tuinbonen en courgette en mozzarella, waarin we tuinbonen uit de late lente combineren met de eerste courgettes van het jaar.

Zomerse orzo

Zondag

Na recepten van Yvette Van Boven en Karin Luiten maken we nog een recept van een andere Nederlandse culinaire ster, Joke Boon. Zij maakte een tijd geleden een gevuld braadstuk van linzen met balsamicochampignons. Dit is een mooi gerecht voor het zondagse diner, en wat nog overblijft kan 's anderendaags nog koud in dunnere plakken op brood. Voor vandaag lekker met gebakken aardappeltjes en een frisse salade.

linzenbraadstuk

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama