Open menu

gratindauphinois thbGratin dauphinois is superlekker voor bij een dinertje en niet moeilijk om te maken. Je hebt er alleen even geduld voor nodig: de aardappelgratin moet een klein uurtje in de oven.

Bijgerecht voor 2 personen
450 g aardappels
150 g crème fraiche
2 el volle melk
1 teen knoflook
zout en peper

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de aardappels en snij in dunne plakjes. In een boek van Johannes van Dam stond 'zo dik als een euro' en dat klopt inderdaad precies. Dit gaat extra handig met de mandoline.
  • Neem een grote, rechthoekige of ronde ovenschaal. Leg de plakjes er in, doe over de eerste laag zout en peper, leg dan de tweede laag er op en weer zout en peper. Roer de crème fraiche los met de melk. Pers de knoflook uit en doe in het crème fraiche mengsel. Verdeel het mengsel over de aardappels, roer de aardappels nu weer een klein beetje om, zodat ook de onderstaande laag onderzit. In het begin denk je dat je te weinig crème fraiche hebt, maar dat is niet zo, gewoon even husselen.
  • Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie. Doe een half uur in de oven, haal het folie er vanaf en doe nog een klein half uur in de oven. Prik in de aardappels, en controleer of het gaar is.
  • Lekker met spinazie-geitenkaassalade.
gratindauphinois
Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama