Open menu

geroosterde aardappels thbTussen droge gekookte aardappels en vette friet zit nog iets anders: aardappels uit de oven. Makkelijk, lekker en te maken in veel variaties. En na drie weken rijst in Japan had ik bovendien flink zin in aardappels.

Overigens zit er nóg iets anders tussen droge gekookte aardappels en vette friet: aardappelsalade. Maar die had ik in Japan nu juist weer wél gehad.

Gekookte aardappels zijn ook eigenlijk helemaal niet droog, zeker niet als je een lekkere aardappel neemt. En friet is niet zo vet, maar wel bewerkelijk om zelf te maken. Op het steeds maar langer wordende lijst 'recepten om nog eens te maken' staat al een tijdje het tamelijk briljant klinkende frietrecept van de oma van Talkin' Foods Marjan Ippel. Daarin moeten de frieten zelfs geblancheerd worden en een paar uur rusten.

Nu weer terug naar aardappels uit de oven. Normaal hak ik aardappels in dobbelstenen, waarna ik ze in een ovenschaal doe en er gedroogde rozemarijn, wat zout en peper en een klein beetje olijfolie doorheen roer. Dan 35 minuten in een oven van 200 graden. Lekker! Maar ik had mederedacteur Maartje iets horen zeggen over aardappels met Italiaans griesmeel, een idee van tv-kok Nigella Lawson. Enig onderzoek op internet leverde op dat Nigella ze in een idiote lading dierenvet roostert. We verzonnen dus zelf maar iets. Wel met Italiaans griesmeel (semola di grano duro) dat sowieso handig is om in huis te hebben, want je kunt het door je pizzadeeg gooien en dat wordt daar dan lekkerder van. Te koop bij Italiaanse en delicatessenwinkels en soms in Turkse winkels.

Krokante aardappels uit de oven

voor 2 personen
600 g aardappels
1 el semola di grano duro (zie boven)
1/2-1 tl grof zeezout
3 el olijfolie

  • Snij de aardappels in grove stukken (als ze middelgroot zijn, dan in drieën of vieren).
  • Doe ze in een pan, bedek ze net met koud water en breng aan de kook. Zodra het water kookt laat je de aardappels precies vijf minuten koken. Ze zijn dan nog niet gaar maar dat geeft niet.
  • Intussen verwarm je de oven op 200 graden.
  • Giet de aardappels af. Doe terug in de pan met de semola en het zout. Doe de deksel op de pan en schud even goed heen en weer.
  • Doe de aardappels die nu met een laagje semola bedekt zijn in een ovenschaal en giet de olijfolie erover. Roer even door.
  • Zet 15 minuten in de oven. Roer dan door en zet de oven op 225 graden. Laat nog 15 tot 20 minuten in de oven.

geroosterde aardappels

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama