Open menu

altNasi kuning (of nasi koening), gele rijst, is een simpel gerecht dat echt lekker is bij Indonesische gerechten. Je maakt het net zo snel als gewone rijst maar geeft een bijzonder tintje ermee aan je eten.

Nasi kuning betekent gele rijst en je rijst kleurt geel door de geelwortel (kurkuma) die je er in doet. Geelwortel kun je gewoon in de supermarkt halen, maar ook in de biowinkel, bij de Turkse winkel of in de (Indische) toko. Er gaat ook citroengras in en dat is tegenwoordig ook in de supermarkt te krijgen.

Nasi Kuning

Voor 2 personen
150 g basmatirijst
225 ml water
100 ml kokosmelk
1 stengel citroengras
2 tl geelwortel

  • Breng de rijst met het water aan de kook, deksel op de pan. Zodra het vuur kookt, draai je het vuur heel laag en voeg je de kokosmelk en geelwortel toe. De deksel blijft op de pan.
  • Probeer een knoop in de citroengras te leggen, en als dat niet lukt, knak de stengel op een paar plekken, en leg de stengel in de rijst.
  • Laat ongeveer 15 minuten koken. Roer af en toe even. Als de boel aanbakt staat je vuur waarschijnlijk te hoog, voeg dan een klein beetje water toe. Proef of de rijst beetgaar is, daarna nog vijf minuten met het vuur uit laten nagaren.

Serveer met bijvoorbeeld zoete tempeh en gebakken groenten.

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama