Open menu

greenkitchen-spiesjes-sHet volgende recept komt uit het boek The Green Kitchen Travels dat we gister bespraken. In dit prachtige reiskookboek staan interessante en prachtige verhalen met dito recepten. Dit recept voor Spiesjes met tempeh & papaja is daar een goed voorbeeld van.

Onderstaande inleiding en recept komen uit The Green Kitchen Travels van David Frenkiel en Luise Vindahl. 

Spiesjes met tempeh & papaja


Vele jaren geleden reisden Luise en ik met onze rugzakken een paar weken door Bali in Indonesië. We aten knapperige, dunne cassavechips, veel pindakaas en geurige rijstgerechten, de vreselijk stinkende doerian en vele, vele groentespiesen (en een heel vieze pizza die rechtstreeks uit de magnetron kwam – ook die blijft ons waarschijnlijk voor altijd bij). Tempeh is een gefermenteerde sojabonenplak die in heel Indonesië gegeten wordt en nu ook steeds meer in de rest van de wereld. Tempeh bevat veel eiwitten, gezonde fermentatiebacteriën en is een goed vleesalternatief voor vegetariërs. Je kunt de plak vers of diepgevroren kopen bij de natuurwinkel of online. We marineren tempeh in een zoete sojasaus en rijgen de stukken met papaja aan spiesen. Als papaja niet helemaal vers en rijp is, zit er vaak niet zo heel veel smaak aan maar als je de niet-rijpe vrucht grilt, komen de sappen vrij en krijg je iets lekker zoets. – David

Pinda-kokossaus
4 el pindakaas of amandelspread
120 ml volvette kokosmelk
sap van 1 limoen
½ tl gemalen koriander
½ tl gemalen komijn

Tempehspiesen
225 g verse of ontdooide tempeh
2 el sojasaus
2 el ahornsiroop
1 tl geraspte verse gember
½ kleine papaja (sharonfruit, ananas of perzik is ook goed)

Opdienen met
paar hele slablaadjes
handvol munt, alleen de blaadjes
handvol koriander, alleen de blaadjes, grof gehakt
partjes limoen

Maak eerst de saus. Doe alle ingrediënten in een pannetje en verwarm op laag vuur, terwijl je alles door elkaar roert. Schenk in een kom, laat afkoelen en zet dan in de koelkast tot je gaat eten. Snijd de tempeh in dikke plakken. Roer de sojasaus, ahornsiroop en geraspte gember in een schaaltje door elkaar. Leg de tempeh in de marinade, draai een paar keer om en marineer ongeveer 10 minuten. Schil de papaja, schep de zaden eruit en snijd de vrucht in plakken die net zo groot zijn als de tempeh. Rijg de papaja en de gemarineerde tempeh aan spiesen (die je vooraf even in water hebt geweekt als ze van hout of bamboe zijn gemaakt). Rijg ze er om en om aan of maak aparte spiesen met papaja en tempeh. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de spiesen aan elke kant een paar minuten, of leg ze 3-5 minuten op een hete barbecue. Bestrijk de spiesen tijdens het bakken met de rest van de marinade. Keer ze af en toe, tot ze rondom een mooie kleur hebben zonder dat ze aanbranden. Dien op met de koude saus, een paar slablaadjes, verse munt, koriander en een paar limoenpartjes om erboven uit te knijpen.

greenkitchen-spiesjes-tempeh-papaja

Dit recept en de foto komen uit het boek The Green Kitchen Travels van David Frenkiel en Luise Vindahl.

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama