Open menu

rode kool introFoodwatch meldde onlangs dat kant-en-klare rode kool vaak maar liefst 12 suikerklontjes per portie bevat. Zelfgemaakt is niet alleen gezonder, maar ook veel lekkerder, vooral omdat je zelf kunt bepalen hoe je het kruidt. Je hebt de kool snel gesneden en in de pan. Maar hoe ging dat ook alweer, zelf rode kool maken? Wij laten je een basisrecept zien en vertellen hoe je kunt variëren.

Rode kool heeft een intensieve smaak, die echt tegenwicht van kruiden en specerijen nodig heeft. Jeneverbes en kruidnagel zijn de klassieke 'donkere smaken' die worden toegevoegd. Laurierblad en kaneel geven een lekker kruidige smaak aan de rode kool - je zou bijvoorbeeld ook piment of steranijs toe kunnen voegen. Ik gebruik zelf graag anijszaad, dat een lekker fris smaakje aan de kool geeft.

Absoluut onmisbaar is een zuurtje - niet alleen voor de smaak, maar ook om te voorkomen dat de rode kool roze wordt. Ik geef de voorkeur aan rodewijnazijn (huismerk is goed genoeg), maar je kunt ook een andere milde (appel)azijn gebruiken, of - voor een iets minder zure rode kool - een gedeelte vervangen door wijn of zelfs port.

Je kunt de kool ietsje fruitiger maken met bijvoorbeeld een eetlepel kersenjam of cranberry's uit de diepvries, of juist ietsje meer umami door blokjes rode biet mee te koken. Veel mensen vinden gember ook lekker als smaakcomponent (dan zou ik zeker ook steranijs gebruiken).

Traditioneel wordt het appeltje al aan het begin toegevoegd, maar als je dat pas kort voor het serveren doet, herken je de stukjes appel nog. Je kunt het appeltje ook weglaten, of vervangen door een peer of zelfs een kweepeer (kweepeer moet je natuurlijk wel aan het begin toevoegen).

Geef je toch de voorkeur aan een iets zoetere rode kool? Gebruik dan niet één, maar twee eetlepels suiker. Wit of bruin, dat maakt niet uit. Je kunt de kool ook zoet maken met stroop, ahornsiroop (maple syrup) of honing, mocht je dat willen. Ik ken zelfs mensen die appelmoes door de rode kool doen - en nee, ik heb ze (nog) niet uit mijn vriendenlijst op Facebook verwijderd.

Ik stoof de rode kool in voldoende vocht en bind dat dan aan het eind met een bindmiddel - dit is geen noodoplossing om een overschot aan vocht te verdoezelen, maar zorgt er juist voor dat de kool niet te droog wordt en lekker smeuïg blijft.

rode kool 01 ingredienten rode kool 02 snijden

 

Lekker frisse rode kool

Voor vier personen

1 middelgrote rode kool (1 kg)
150 ml rodewijnazijn (of vervang maximaal de helft van de azijn door wijn of port)
1 sjalotje of kleine ui (optioneel)
1 à 2 tenen knoflook (optioneel)
specerijen (ik gebruikte 10 jeneverbessen, 4 kruidnagels, 1 el anijszaad, 1 laurierblad, kaneelstokje)
1 zure appel (boskoop of granny smith)
1 el kersenjam (optioneel, je kunt eventueel ook rode biet, gember of cranberry's toevoegen)
1 el suiker
2 tl zout
200 ml water
scheutje neutrale (zonnebloem)olie
1 el bindmiddel (zoals Maizena)

  • Snij de rode kool in vieren. Verwijder de stronken en snij de parten in kleine stukjes.
  • Maal de jeneverbessen en kruidnagel fijn in de vijzel (of kneus ze en gebruik een theezeef). Anijszaad hoef je niet te vijzelen en laurierblad en kaneel worden later verwijderd.
  • Als je een sjalotje of uitje, en wellicht ook knoflook, gebruikt, snij deze dan fijn en fruit ze in een scheutje neutrale olie in een grote pan.
  • Voeg de rode kool toe, gevolgd door de specerijen, suiker, zout, rodewijnazijn en water. Breng aan de kook en laat een half uur met het deksel op de pan sudderen. Let er op dat er voldoende vocht in de pan is, voeg zo nodig water toe.
  • Schil de appel en snij deze in (niet al te) kleine stukjes. Vermeng de appel en eventueel een lepel kersenjam met de rode kool en laat het geheel nog vijf minuten sudderen.
  • Maak een papje van het bindmiddel met een scheutje water en vermeng dit met de rode kool (controleer vooraf of er nog een bodempje vocht in de pan zit en voeg indien nodig een scheutje water toe). Verwarm nog even goed door, verwijder laurierblad en kaneelstokje.

rode kool 03 in pan rode kool 04 appeltjes

Serveer de rode kool met gekookte aardappelen (peterselie geeft een mooi contrasterend kleuraccent) en een vegaburgertje naar keuze. Extra chic wordt de rode kool als je een paar stukjes appel in wat boter of neutrale olie met een snufje kaneel bakt en deze serveert in een kuiltje.

rode kool 05 bord


Meer rode kool!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama