Open menu

rodekoolsalade maart2014 thbMet rode kool kun je een stuk meer doen dan stoven. Lekker als een frisse salade bijvoorbeeld! Knisperend, gezond en een beetje romig. Ook lekker om mee te nemen als lunchsalade naar je werk.


Voor 4 personen als bijgerecht

halve rode kool
halve knolselderij
halve winterpeen
2,5 el romige mayonaise
1,5 el zure room of dikke yoghurt (bijvoorbeeld Griekse)
2 el lekkere witte wijnazijn of sherryazijn van de speciaalzaak
(te vervangen door 1 el gewone witte wijnazijn en 1 el sherry)
0,5 el ketchup
snufje peper en (zee)zout
rodekoolsalade maart2014

 

  • Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool.
  • Schil de knolselderij en de winterpeen.
  • Snij de knolselderij en de winterpeen julienne met een mandoline. Sommige keukenmachines kunnen dit ook. Het kan zelfs met de hand, maar dan ben je wat langer bezig en is het een karwij om ze mooi dun te krijgen. Raspen is geen goed idee, dan wordt de salade te papperig.
  • Snijd de rode kool in dunne, niet te lange plakjes. Dit gaat ook fijn met de mandoline, een keukenmachine of ander hulpmiddel waarmee je vlijmscherp dunne plakjes kunt snijden.
  • Maak een dressing van de mayonaise, zure room of yoghurt, sherry- of wijnazijn, ketchup, peper en zout. Een chique witte wijnazijn of sherryazijn lijkt misschien overdreven, maar het maakt echt verschil in de smaak. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld een witte balsamico met Poire William (een combinatie van zoet en zuur) of sherryazijn. Je kunt deze kopen bij speciaalzaken.
  • Laat de dressing minimaal een halfuur intrekken. De koolsalade is 1-2 dagen later ook nog lekker, dus gooi restjes niet weg.

 


Meer Rode Kool

 

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama