Open menu

Gisteren plaatsten we Emma's recensie van het veganistische kookboek Oh She Glows Elke Dag van Angela Liddon. Vandaag mogen we het recept voor chilinacho's met (uiteraard plantaardige) kaassaus plaatsen! Zondag volgt nog een recept uit dit boek, dan tref je op onze site de limoentaartsmoothie met groene thee aan.

veganistisch, glutenvrij, sojavrij, vraagt enige voorbereiding, kindvriendelijk, vriezervriendelijk

voor 4-5 personen
Voorbereiding: 30 minuten (inclusief de kaassaus)
Bereiding: 25 minuten

1 eetlepel (15 ml) extra vergine olijfolie
1 middelgrote ui, gesnipperd
3 grote teentjes knoflook, fijngehakt (ongeveer 1 eetlepel)
1/2-3/4 theelepel (1,5-2,25 g) fijn zeezout, naar smaak, plus een snufje
1 middelgrote jalapeñopeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
1 kleine rode paprika, in blokjes
1 eetlepel chilipoeder
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 blik tomatenblokjes van 400 g, met het sap
1 eetlepel (15 ml) tomatenpuree
1 blik linzen van 400 ml, uitgelekt en afgespoeld of 300 g gekookte linzen
1 blik rode kidneybonen van 400 ml, uitgelekt en afgespoeld
1 1/2 theelepel (7 ml) appelciderazijn versgemalen zwarte peper
Sriracha of een andere hete saus
2 hoeveelheden kaassaus voor bij alles (zie hieronder)
jalapeñopepers uit het zuur, uitgelekt en in plakjes en ter garnering
maistortillachips, om erbij te serveren

  1. Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en een snufje zout toe en bak alles 4-5 minuten onder regelmatig roeren tot de ui glazig begint te worden.
  2. Voeg de verse jalapeñopeper en driekwart van de paprika toe en bak ze een paar minuten mee. Voeg het chilipoeder, de komijn, oregano en het paprikapoeder toe en roer alles door elkaar.
  3. Roer de tomatenblokjes en het sap door het mengsel. Draai het vuur iets hoger en laat het geheel zachtjes doorkoken.
  4. Voeg de tomatenpuree, linzen en kidneybonen toe. Stamp met een pureestamper een derde van het mengsel tot een grove saus, maar maak hem niet te glad en dun.
  5. Voeg de azijn, het zout de zwarte peper en Sriracha toe. Verwarm de
    chilisaus 5-10 minuten op middelhoog vuur of tot hij de door jou gewenste dikte heeft.
  6. Schep een laagje chilisaus in individuele kommen (of in een grote gietijzeren pan of een glazen schaal). Schep een laag kaassaus boven op de chili. Blijf zo laagjes maken tot de chilisaus op is en je zoveel kaassaus hebt gebruikt als je maar lekker vindt (Ik bewaar meestal 125 ml van de kaassaus voor een ander gerecht). Bestrooi alles met de overgebleven blokjes paprika, jalapeñopepers uit het zuur en een snufje zeezout.
  7. Dien het gerecht onmiddellijk op met de tortillachips. Laat restjes helemaal afkoelen (als je dat niet doet wordt de chili te vochtig door de condens) voor je ze in een luchtdichte doos stopt. In de koelkast blijven ze 5 dagen goed. Verwarm restjes al roerend in een koekenpan.
    Afgekoelde restjes kun je invriezen in diepvrieszakjes met zipsluiting waar je de lucht uit hebt geperst of in een diepvriesdoos die je helemaal tot de rand toe vult (om vriesbrand te voorkomen). Ze zijn dan een maand houdbaar.

Kaassaus voor bij alles

veganistisch, glutenvrij, notenvrij (eventueel), sojavrij, granenvrij, vraagt enige voorbereiding, kindvriendelijk

voor 250 ml

weektijd: 1-2 uur of een nacht
Voorbereiding: 10 minuten
bereiding: 10-15 minuten

40 g ongebrande cashewnoten
190 g geschilde aardappelen, in blokjes (zie Tip)
50 g wortels, in blokjes (zie Tip)
2-3 eetlepels edelgist, naar smaak
2 eetlepels (30 ml) geraffineerde kokosolie of een andere neutraal smakende olie, zoals druivenpitolie
2 eetlepels plus 1 1/2 theelepel (37 ml) water
1 1/2 theelepel (7 ml) vers citroensap, of meer naar smaak
1/2 theelepel plus 1/8 theelepel fijn zeezout, of naar smaak
1 middelgrote teen knoflook
1/2-3/4 theelepel (2-4 ml) wittewijnazijn, naar smaak
Sriracha of een andere hete saus (naar keuze)

Hier is hij dan: mijn favoriete veganistische 'kaas'-saus die niet alleen fantastisch smaakt maar ook met talloos veel verschillende gerechten kan worden gecombineerd. Wie had gedacht dat je met slechts een paar eenvoudige ingrediënten zo'n weelderige, zijdezachte saus krijgt? Nee, een dubbelganger van de traditionele kaassaus is het niet, maar hij heeft inmiddels zijn eigen status verworven. Gebruik hem voor mijn chilinacho's met kaas (zie blz. 169), de pasta met erwtjes (zie blz. 177) of warm hem op en gebruik hem met een pittige salsa als dipsaus bij nacho's. Hij is ook heerlijk over geroosterde of gestoomde broccoli of bloemkool. Ik voeg er graag wat van mijn favoriete Sriracha aan toe om de smaak te versterken. Ik ben Jennifer Houston en Ruth Tal (van het kookboek Super Fresh) veel dank verschuldigd omdat zij mijn inspiratiebron waren voor dit veelzijdige en goedkope recept.

  1. Week de cashewnoten minstens 1 uur in een kom water; een hele nacht is ook goed. Giet ze af en spoel ze schoon.
  2. Doe de aardappelen en wortels in een middelgrote pan en voeg zoveel water toe tot ze onderstaan. Breng op hoog vuur aan de kook, draai het vuur lager en kook ze, onbedekt, in 10-15 minuten gaar. Giet ze af. (Je kunt ze ook gaar stomen.)
  3. Doe de cashewnoten, aardappelen en wortels in een blender, voeg de edelgist, kokosolie, het water, citroensap, 1/2 theelepel (1,5 g) zout, de knoflook en azijn toe en roer ze tot een gladde saus. Als je een Vitamix hebt, gebruik dan de stamper om alles te mengen. Als de saus te dik is, voeg je nog een beetje water of olie toe. Proef de saus en voeg Sriracha en zo nodig meer zout toe. In een luchtdichte doos in de koelkast blijft de saus 1 week goed.
Tip:

Het is belangrijk de aardappelen en wortels klein te snijden (in blokjes van ongeveer 1 cm) voor je ze afweegt; ik raad je aan ze echt af te wegen om de verhouding precies goed te krijgen. Voor een notenvrije versie Laat de cashewnoten weg. De saus wordt minder weelderig, maar smaakt nog steeds uitstekend.


Meer voor een vegan Vrijdag Snackdag!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama