Open menu

luxeaspergetaartklein,,Kan je iets maken voor Moederdag?’’, vroeg de Vegatopia-redacteur. Natuurlijk kan ik dat, al wordt dit al de tweede Moederdag zonder haar. Even slikken dus, en dan gauw iets bedenken wat ze heerlijk zou vinden. Asperges waren vroeger het toppunt van luxe, wij moesten wachten tot een oom met Limburg-connecties ze meenam. Zo houd je iets wel exclusief! Nu koop ik ze hier in de streek, in het seizoen liefst elke week. Omdat dat begrotelijk wordt, en mijn moeder ook van de zuinige was, nam ik voor deze taart de koppen: 5 euro per kilo en in een mooie langwerpige taartvorm moet je ze anders toch bijsnijden.  (Omdat mijn moeder niks weggooide maak ik de volgende dag ook nog soep van het kookvocht, met een verkruimeld eitje en peterselie erop)

Mijn moeder vond vlees al vies voordat het vegetarisme was uitgevonden, dus maak ik de taart met geitenkaas. Het lichtzure is mooi in balans met het wat zoete van de asperges. Peterselie maakt er een groen lentefeestje van. Voor een bite zou je er nog wat pijnboompitjes over kunnen strooien maar ik hoor mijn moeder al zuchten over malle fratsen, dus die laat ik achterwege. We drinken er een Pinot gris bij en proosten op haar. Want al is ze er niet meer, ze wordt nog elke dag genoemd. Daar hebben wij helemaal geen Moederdag voor nodig.

Aspergetaart voor moeder (en andere dierbaren)

5 plakjes deeg voor hartige taart (vriezer)
3 flinke eieren
1 klein bekertje creme fraiche (125 g)
1 theelepel kruidenbouillonpoeder
1 bosje peterselie
Zout, peper en evt nootmuskaat
750 g asperge-koppen
1 handvol belegen Goudse kaas
1 rolletje zachte geitenkaas (150 g)

Extra nodig: 

Quichevorm (ik gebruikte een langwerpige van Kitchen Craft via baktotaal.nl)
Bakspray of boter om de vorm in te vetten.

  • Hak de peterselie fijn. Snijd de geitenkaas in dunne plakjes. Ontdooi de deegplakjes. Schil de asperges goed en snijd het laatste stukje eraf. Doe ze in een pan met ruim water en breng aan de kook. Zet het vuur uit, leg het deksel op de pan en laat 15 minuten staan. Ze zijn nu perfect. Laat goed uitlekken (bewaar het kookvocht voor een soepje).
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de bakvorm in en bekleed met het deeg. Strooi de belegen kaas op de bodem. Leg dan de goed uitgelekte asperges erop. Klop van eieren, crème fraiche, gehakte peterselie en bouillonpoeder een mengsel. Maak op smaak met zout (voorzichtig want bouillonpoeder is al zout!), peper en wat nootmuskaat. Giet over de asperges. Leg de geitenkaas erop. Zet in de oven en bak in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
  • Serveer als maaltijd warm met (veld)sla, of in kleine puntjes als borrelhapje. De taart is prima een paar dagen te bewaren in de koelkast.  Zet ‘m dan voor het serveren een kwartiertje in een voorverwarmde oven op 200 graden. Of eet koud, ook prima.

luxeaspergetaart

 


  Meer quiche!

Frederike Krommendijk, gastredacteur. Tekstschrijver voor kookboeken, tuinbladen, reclamebureaus en iedereen die verder om klare taal vraagt via www.krommendijkvelthuis.nl. Moestuinier, hobbykok, moeder. Kan hele dag wel lekker eten.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama