Open menu

naakte haver rabarber thbIn het bio-pakket van Hofweb, dat ik gisteren op de site heb besproken, zat ook een zak naakte haver. Daar viel mijn oog het eerst op, omdat ik er erg nieuwsgierig naar was. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van 'naakte haver' gehoord. Ik had wel gelezen dat het een lekkere, gezonde vervanger voor aardappelen, rijst, bulgur, quinoa of aardappelen schijnt te zijn, en heel eiwitrijk is.

De naam 'naakte haver' heeft het gekregen, omdat het kaf van de korrel afvalt wanneer de haver rijp is, dit in tegenstelling tot andere graansoorten. Ik vond de naakte haver lekker vol van smaak met een stevige bite. Ik ga het zeker eens serveren bij een curry, of ik zal er eens nasi mee maken.

Samen met rabarbercompote en granola maakte ik er dit keer een lekker ontbijtgerecht mee. Ik heb het de avond van tevoren alvast gemaakt, zodat ik me ‘s ochtends in bed nog even om kon draaien; de kooktijd van de haver is namelijk vrij lang, namelijk 35 minuten. De volgende ochtend even in de magnetron en dan voilà, hoeft alleen de granola er nog op.

Voor een ontbijt voor twee personen:

voor de gekookte naakte haver:
3 dl water
100 g haver (ik zou het dubbele maken voor een voorraadje)
60 g gele rozijnen

voor de rabarbercompote:
250 g rabarber
1 el granaatappelsiroop (te koop bij Turkse en Marokaanse winkels
30 g fijne kristalsuiker

voor de granola:
1 el kokosolie met kokossmaak
50 g grof gehakte gemengde ongezouten noten
30 g havermout
½ el honing

voor de topping:
2 el Griekse volle yoghurt 10%
1 el granaatappelpitjes

  • Breng het water voor de haver aan de kook, en voeg er de haver aan toe. Laat het 35 minuten koken, en doe er de laatste vijf minuten de gele rozijnen bij. Giet na de kooktijd af in een vergiet. Verdeel over twee platte ovenschaaltjes en dek af.
  • Ga nu verder met de rabarber. Snijd de lelijke uiteinden van de stengels af en snijd de rest in stukken van twee cm. Zet op met een heel klein bodempje water en laat tien minuten zachtjes koken tot een dikke moes. Doe er de granaatappelsiroop bij en de suiker. Proef of het je zoet genoeg is, voeg anders nog wat suiker toe. Laat de rabarber wat afkoelen.
  • Nu kun je de granola gaan maken, ik deed dat gewoon in een anti-aanbak koekenpannetje, lekker makkelijk en zo klaar. Verhit de kokosolie op halfhoog vuur en voeg er de gehakte noten, de havermout en de honing aan toe. Zet het vuur hoger en bak al roerend tot het begint te geuren en lichtbruin kleurt. Laat de granola afkoelen op een bord
  • Verdeel de rabarber over de schaaltjes met naakte haver en gele rozijnen (kan de avond van tevoren), en zet ze de volgende ochtend even een minuutje in de magnetron op vol vermogen. Schep op ieder schaaltje een lepel Griekse yoghurt, daarover wat granola en granaatappelpitjes.

naakte haver rabarber

aspergetaart

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de biologische webwinkel Hofweb. Hedwig heeft het testpakket gratis mogen ontvangen. Daarnaast organiseren Vegatopia en Hofweb op de sociale media beide een winactie, om lezers van Vegatopia met Hofweb bekend te maken en vice versa. Dit alles doen we met gesloten beurzen.

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama