Open menu

hofweb thbHofweb is een biologische webwinkel waarin biologische boeren hun verse producten zoals fruit, groente, brood, melk en kaas vrijwel direct van de boer aanbieden aan de consument. In samenwerking met inmiddels zo'n 45 biologische boeren, is het niet moeilijk om de lat van dagelijks vers hoog te houden. Daarnaast is er een overzichtelijke en uitgebreide natuurwinkel/ supermarkt-assortiment.  Voor de dagelijkse inspiratie verrassen zij je wekelijks met nieuwe lekkere recepten gemaakt van de mooiste producten van het seizoen. Namens Vegatopia mocht ik een aantal van deze 'direct van de boer' geteelde producten testen, zo ook uit hun natuurwinkel-assortiment.

Op vrijdagmiddag gaat de bel, fijn ook dat je weet hoe laat ze er ongeveer zullen zijn. Woensdag voor 11.00 besteld, betekent de daarop volgende donderdag, vrijdag of zaterdag in huis, vers en net geoogst. Er zijn maar weinig vreemde manspersonen die zomaar toegang krijgen tot mijn keuken, maar het aanbod om de met zorg gevulde kratten wel even op het aanrecht te zetten sloeg ik niet af.

Wanneer asperges knisperen bij het over elkaar heen schuiven, is dat een teken dat ze vers zijn. Zingen noemen telers dat ook wel, een teken dat ze pas gestoken zijn. Bij mij zongen de asperges ook.

Kaas is niet veilig bij mij, vooral niet vlak voor etenstijd, toen de bezorger zijn hielen had gelicht, dook ik meteen op de boeren belegen- en oude geitenkaas.  De vegan spreads, met spinazie, pompoen en tomaat, de hummus, het zag er allemaal even lekker uit, maar ik kon toch moeilijk alles gaan aanbreken. Kauwend op alvast een kontje Bio Zonnelied, borg ik de boel maar snel op.

hofweb artikelen

De volgende dag bij de lunch wilden we het Bio Zonnelied Donker Maïsmeergranen-brood (een hele mondvol) aanbreken, die uit wel heel kleine sneetjes bleek te bestaan. Het idee er vier sneetjes van weg te zullen werken, in plaats van de gebruikelijke twee, liet ik al na de eerste varen: het brood bleek behoorlijk te verzadigen door de vaste structuur. Mijn huisgenoten waren wat minder tactvol en vonden het brood gewoon "te  oud", terwijl ik het meteen in porties in de vriezer heb gelegd.

Persoonlijk houd ik wel van brood dat een vrij zware structuur heeft, al was dit brood wel een tikkeltje aan de droge kant, maar dat kan natuurlijk inherent zijn aan de broodsoort. De belegen boerenkaas smaakte er goed op, je proeft het boerenleven: pas gemaaid gras, het inkuilen ervan, de stal, ik kan het weten als boerendochter.

Kaas-aholic als ik ben bleef de oude geitenkaas niet lang onaangeroerd, er is ook bijna niets lekkerder dan oude geitenkaas, vooral wanneer het ook nog een ambachtelijk exemplaar is. s' Avonds bij een etentje thuis was de dessertkeus dan ook snel gemaakt: een bordje met wat mooi gesneden oude geitenkaas en wat dadelbrood zou het worden. Bij het hoofdgerecht (recept staat verderop) kon ik de asperges – waar overigens geen houterig stukje aan te ontdekken viel - mooi verwerken in een hartige taart.

zonnelied brood oude geitenkaas vijgennotenbrood

In een wat wonderlijke maar lekkere combinatie van onder andere gerookte tofu, geraspte boeren belegen kaas en salie, liet deze witte koningin onder de groente zich goed smaken. Tussen de bedrijven door heb ik van de rest van de geitenkaas nog even snel een pesto gemaakt.

Wij zijn met ons gezin van vier personen echte groente- en fruiteters, en zetten onze tanden graag in een onbespoten appel. Unaniem vonden we de Evelina appels uit de boomgaard van Warmonderhof wel een lekkere friszoete bite hebben.

Heel verassend in hun assortiment vond ik toch wel de naakte haver, die je kunt gebruiken als vervanging van rijst, quinoa of aardappelen. Omdat we bij ons thuis stevige ontbijters zijn, leek het me leuk om de naakte haver te combineren met de geleverde rabarber. Dit resulteerde in een lekker recept die je heel goed de avond tevoren kunt maken. Wel handig als je weet dat naakte haver een kooktijd heeft van 30 minuten. Dat recept verschijnt morgen op de site.

Hartige aspergetaart met gerookte tofu

De verrassende combinatie van asperges met gerookte tofu, salie en hardgekookte eieren in deze hartige taart met filodeeg is een geslaagde.

Ik verwerkte de verse asperges en boeren belegen kaas afkomstig van Hofweb in dit gerecht. Gerookte tofu is te koop of te bestellen bij grote toko's en natuurvoeding-winkels. Gerookte tofu dankt zijn rokerige smaak doorgaans aan toegevoegde rookaroma's, maar is zelden écht gerookt. De smaak heeft wel wat van gerookt spek, maar je moet er nog wel wat zout aan toevoegen. Deze taart met een bodem van filodeeg, kan zowel als lunch of als hoofdmaaltijd gegeten worden.

Voor 4 personen:

10 vellen filodeeg
1 kg asperges, geschild
6 lente-uitjes met het groen
200 g gerookte tofu
zout
2 el olijfolie
3 eieren
125 gram crème fraiche
zout en peper
12 grote blaadjes salie, 4 voor de garnering
125 g belegen boerenkaas geraspt
2 hardgekookte eieren

Verder nodig:
1 springvorm of ovenschaal,  24 cm doorsnede
1 vel bakpapier
1 kopje olijfolie voor invetten filodeeg
1 keukenkwastje

  • Voorbereiding: leg het filodeeg twee uur van te voren uit de vriezer
  • Knip het bakpapier in de vorm en grootte van de bodem van de springvorm of ovenschaal en leg het bakpapier vervolgens op de bodem van de vorm of schaal. Vet de vorm in met wat olijfolie.
  • Leg het filodeeg onder een vochtige theedoek en haal er vel voor vel af, vet beide kanten goed in met de olijfolie. Leg de ingevette vellen filodeeg elkaar overlappend in de met bakpapier beklede vorm.
  • Snij twee cm van de onderkant van de asperges en de rest in stukken van 3 cm. Bewaar de kopjes apart. Blancheer de stukken asperges 5 minuten in kokend water en voeg de kopjes er de laatste twee minuten bij. Giet af na kooktijd, spoel ze koud af en zet weg.
  • Snij de lente-uitjes in ringetjes en de gerookte tofu in blokjes. Verhit de olie in een anti-aanbakpan en bak de blokjes tofu met de lente-uitjes op hoog vuur gedurende twee minuten, intussen de pan in beweging houdend. Breng op smaak met zout.
  • Klop in een kommetje de eieren met de crème fraîche en knip acht blaadjes salie in reepjes boven de kom, breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de geblancheerde asperges en de gebakken lente-ui met tofu over de bodem van filodeeg. Giet er het eimengsel over, verkruimel er de twee hardgekookte eieren boven.
  • Verdeel er de geraspte boeren belegen kaas over en de overgebleven vier blaadjes salie in reepjes.
  • Bak de hartige taart 35-40 minuten in een oven van 200 graden.

aspergetaart

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de biologische webwinkel Hofweb. Hedwig heeft het testpakket gratis mogen ontvangen. Daarnaast organiseren Vegatopia en Hofweb op de sociale media beide een winactie, om lezers van Vegatopia met Hofweb bekend te maken en vice versa. Dit alles doen we met gesloten beurzen.

 


Meer Hofweb!

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama