Open menu

baiaodedoiskleinIn Latijns-Amerika behoren rijst en bonen tot het absolute basisvoedsel. Bij de gewone man staan ze zowat elke dag op tafel. Brazilië vormt hierop geen uitzondering. Vandaag maken we "baião de dois",  een gerecht uit de Noord-Braziliaanse staat Ceará dat beide ingrediënten (dois betekent twee) combineert. Zoals vaak met traditionele gerechten, gaat het meer om een bereidingswijze met basiskenmerken dan om een vastgelegd recept. Binnen Brazilië bestaan er veel verschillende varianten. We maken een variant met kaas.

De kaas die oorspronkelijk gebruikt wordt is queijo coalho. Deze kun je (bijna) niet vinden in Europa. Gelukkig lijkt hij erg veel op halloumi. Die is dan wel weer vlot verkijgbaar. In Latijns-Amerika kookt iedereen zijn bonen zelf. Om het ons gemakkelijk te maken, gebruiken we zelf toch een blik bonen. Verschillende soorten bonen zijn mogelijk: zwarte-ogenbonen, bruine bonen of borlottibonen. De rijst die ik gebruikte was witte rijst uit het buurland Suriname, maar je kan elke soort "gewone" witte of bruine rijst gebruiken.

Voor 2 personen als hoodgerecht, voor 3-4 personen als bijgerecht.

1 ui
2 teentjes knoflook
400 g gekookte witte rijst (hiervoor heb je 165 g rauwe rijst nodig)
1 blik bonen (240 g uitlekgewicht)
0,5 dl vocht van de bonen
1 blik gepelde tomaten (400 g)
1 laurierblad
gemalen komijn
gemalen koriander(zaad)
olie
225 g halloumi
2 el fijngehakte koriander of peterselie

  • Hak de ui fijn en fruit ze glazig in wat olie. Hak de knoflook fijn en voeg hem toe.
  • Voeg de rijst en bonen toe en meng alles goed. 
  • Snij de tomaten in blokjes en voeg ze toe met een paar eetlepels van het sap uit het blik. Voeg nu ook een halve dl vocht van de bonen toe samen met het laurierblad, de komijn en de gemalen koriander. Laat nu alles een klein kwartiertje onder regelmatig roeren stoven totdat het vocht is opgenomen. Verwijder het laurierblad.
  • Dep de halloumi droog en snij hem in kleine blokjes ter grootte van een boon. Frituur de blokjes goudbruin in een pan met een laagje olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier. 
  • Roer de halloumiblokjes onder de rijst en werk het geheel af met de fijngehakte koriander of peterselie. Normaal gezien hoef je geen zout meer toe te voegen.
  • Serveer met gegrilde groenten en een groene salade.

Vegan?

Vervang de halloumi dan door extra stevige tofu. Snij de tofu in blokjes, pers de blokjes zachtjes droog tussen twee lagen keukenpapier. Frituur ze vervolgens goudbruin in een pannetje met een laag olie. Laat uitlekken op keukenpapier en kruid af met peper en zout.

baiaodedois


 Meer Latijns-Amerikaans met bonen!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama