Open menu

Rijstburgertjes introIn de Japanse winkel was ik laatst op zoek naar nieuwe ingrediënten om mee te koken. Dat is best een uitdaging, want op zo’n beetje alle verpakkingen daar staat alleen maar in het Japans wat erin zit. Ik had na wat snuffelen toch een aardig mandje vol boodschappen. Oh ja, een zak sushirijst wilde ik ook meteen maar meenemen. Ik pakte een willekeurige zak rijst die er gezellig uit zag en rekende vervolgens mijn boodschappen af.

Eerlijk gezegd lette ik niet zo goed op bij de kassa, maar thuis zag ik op de bon dat de zak rijst nogal aan de prijs was. Het zal wel enorm geweldig goede rijst zijn, dacht ik nog… Om een lang verhaal kort te maken: ik ben nu de trotse bezitter van een enorme zak Japanse kleefrijst. En zo kwam het dat ik jullie nu kan verblijden met het recept van deze lekkere rijstburgertjes.

Ik kook mijn rijst altijd in een rijstkoker. Uiteraard kun je dit ook in een pannetje op het fornuis doen. Zet in dat geval zodra het water kookt het vuur laag en doe een deksel op de pan. Volg verder de aanwijzingen op de verpakking van de rijst (als die verpakking tenminste niet alleen Japanse tekst bevat).

Voor 2 personen (6 kleine burgertjes)

150 g (Japanse) kleefrijst
300 ml water
1 bouillonblokje
1 kopje panko
3 el zonnebloemolie

  • Was de rijst in een vergiet tot het water dat eraf komt redelijk helder is. Laat de rijst een kwartiertje uitlekken.
  • Doe de rijst in een rijstkoker met het water en verkruimel het bouillonblokje erover. Zet de rijstkoker aan en wacht tot hij op de warmhoudstand springt. Laat de rijst dan nog tien minuten in de rijstkoker staan.
  • Spreid de rijst uit op een groot bord en laat even afkoelen.
  • Strooi de panko op een snijplank.
  • Maak je handen nat zodat de rijst er niet aan blijft plakken. Pak ongeveer 1/6 van de rijst en knijp die tussen je handen stevig tegen elkaar. Vorm er vervolgens een kleine burger van, en leg deze op de panko. Herhaal dit tot alle rijst op is.
  • Rol de burgertjes door de panko en druk stevig aan. Leg de burgertjes op een bord, bedek met folie en zet het bord een half uurtje in de koelkast. Langer mag ook. De burgertjes worden hierdoor wat steviger.
  • Zet een koekenpan op het vuur en laat hierin de olie heel heet worden. Als je olie niet heet genoeg is, zuigt de panko alle olie op en worden je burgertjes straks klef. Het is dus echt belangrijk om even te wachten.
  • Bak de burgertjes ongeveer drie minuten per kant tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en leg even op keukenpapier om uit te lekken.

Lekker met bijvoorbeeld gewokte groente en gegrilde koningsoesterzwam. Maar ook als snack zijn ze om te smullen, met een dipsausje van zoete chilisaus en sriracha.
Je kunt eindeloos variëren met deze burgertjes. Strooi bijvoorbeeld eens wat zeewierflakes of shichimi togarashi over de rijst voordat je de burgertjes vormt. Of paneer ze met sesamzaadjes in plaats van panko.

Rijstburgertjes


 Meer rijst!

Miranda, gastredacteur tot 2016. Koopt heel graag keukenspulletjes.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama