Open menu

jokes wortelcake thbMiranda was zo enthousiast over Joke Boons nieuwe kookboek "Koken met kleur!" dat ze het pardoes vijf sterren gaf. Maar eten is weten: we mogen twee recepten uit het boek publiceren. Het eerste recept is een wortelcake met pompoenpitolie. Joke geeft zonnebloemolie als een alternatief, maar daar zijn wij het niet mee eens. Koop vooral een flesje pompoenpitolie, het is zalig en geeft de cake een bijzonder smaakje. Een scheutje van de olie over een bolletje vanilleijs is ook een aanrader, dus dat flesje komt echt wel op. Na deze reclame voor pompoenpitolie snel weer terug naar Joke en de wortelcake.

Die mop over dat konijn, de bakker en de worteltjestaart ga ik hier niet vertellen, want worteltaart of cake is allesbehalve vies. Lekker, niet te zoet, vol structuur en sappig: dat is mijn wortelcake. Ik gebruik de wortelpulp die ik na het sap persen in mijn slowjuicer overhoud. Nu hoef je natuurlijk niet eerst een slowjuicer aan te schaffen en wortels te gaan persen, want met geraspte wortel kun je deze cake ook bakken. Pompoenpitolie is prachtig groen van kleur en geeft een bijzonder tintje aan deze cake. Voor wie dat niet heeft: zonnebloem- of olijfolie is ook prima. Je ziet het al, dit is een flexibel recept.

voor een cakevorm van 1½ liter inhoud of een springvorm van 24 cm

75 ml zonnebloemolie
50 ml pompoenpitolie (of 125 ml zonnebloemolie)
125 ml helder vloeibare honing
2 eieren
250 gram (spelt)bloem
snuf zout
2 tl baksoda
2 tl koekkruiden
175 gram fijngeraspte wortel (of wortelpulp)
50 gram rozijnen
50 gram zonnebloem- pompoenpitten mix
30 gram gedroogd geraspt kokos
2 el citroensap
voor de mascarponewortel icing
250 gram mascarpone
3 el wortelsap (zelfgeperst of uit en fles o.a Zonnatura)
1 tl citroensap
4-5 el poedersuiker (afhankelijk van hoe zoet je het wilt)
½ wortel geraspt, om te garneren

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakeblik in of gebruik een vel bakpapier dat je eerst tot een prop vormt, uitvouwt en waardoor het zich makkelijk in de vorm laat plooien.
  • Mix beide oliesoorten, de honing en de eieren gedurende 2-3 minuten tot een dik romig geheel. De mixer wordt hierna niet meer gebruikt.
  • Zeef de bloem, het zout, baksoda en de koekkruiden boven het olie-eimengsel. Voeg wortel, rozijnen, pittenmix, kokos en citroensap toe en meng alles door elkaar tot een geheel. Meng niet te lang.
  • Schep het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak in het midden van de oven in 45-50 min gaar en bruin. Controleer met een prikker; als deze er droog uitkomt is de cake gaar.
  • Laat de cake op een rooster afkoelen. Haal de cake uit de vorm.
  • Roer voor de mascarpone-wortel icing de mascarpone met het wortel- en citroensap en de poedersuiker los, tot een egaal zachtoranje mengsel. Breng de icing in een regelmatige laag op de cake aan, bestrooi met geraspte wortel.

jokes wortelcake

©Fresh Food Photos


Meer Joke!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama