Open menu

linzenprutje thbEen linzenprutje is het ultieme, vooroordelenbevestigende gerecht voor vegetariërs. Toch is deze versie, met vier verschillende linzen en Indiase specerijen, echt bijzonder lekker. Misschien had ik het recept toch gewoon chic "Kleurige dhal van vier verschillende linzen" moeten noemen...

hoofdgerecht voor 2 personen of bijgerecht voor 4 personen

200 g linzen (liefst verschillende kleuren*)
1 tl mosterdzaad
1 tl komijnzaad
1 tl korianderzaad
1 tl fenegriek
2 tomaten
2 tenen knoflook
Spaans pepertje naar smaak
klein bolletje (ca. 1 cm3) gember
citroensap
laurierblad
1 tl kurkuma
zout
neutrale (zonnebloem)olie om te bakken

* ik gebruikte gele linzen (chana dhal), zwarte linzen (belugalinzen), groene linzen (mungbonen) en zwarte-oogbonen

Voorbereiding: spoel de linzen af en doe ze, samen met mosterdzaad, komijnzaad, korianderzaad en fenegriek in een kom. Vul de kom met water tot het ca. 2 vingers boven het linzen-specerijenmengsel staat. Laat minstens 3 uur (of ook rustig een hele nacht) wellen, voeg zo nodig tussendoor extra water toe. Dit is ook het water waar je de linzen in gaat koken.

  • Ontvel de tomaten en snij ze in fijne stukjes.
  • Pers of rasp de knoflook, rasp de gember, snij het pepertje fijn, en fruit dit alles in een diepe pan met een klein scheutje neutrale olie. Voeg de tomaten toe en laat deze in ca. 5 minuten een beetje stuk koken.
  • Giet nu het linzen-specerijenmengsel samen met het water in de pan, samen met een scheutje citroensap, de kurkuma en het laurierblad.
  • Breng aan de kook en laat ca. 30-40 minuten op middelhoog vuur, met het deksel op de pan, pruttelen. Voeg indien nodig extra water toe.
  • Voeg op het eind zout naar smaak toe, je wil er waarschijnlijk niet al te zuinig (maar ook niet al te royaal) mee zijn.

Serveer met bijvoorbeeld sellerieschnitzeltjes en een groene salade. Of met groentebhaji's en een raita, eventueel ook met pitabroodjes of naanbrood. Plan liever niet direct na de maaltijd een theater- of concertbezoek in. Als bijgerecht ook lekker met rode kool en gebakken aardappeltjes.

linzenprutje burgers salade

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama