Open menu

Een nieuw recept van gastredacteur Sven, ditmaal met peterseliewortels uit de tuin van zijn vader! Kun je geen peterseliewortel vinden in je biowinkel, bij je groenteboer of op de markt? Vervang hem dan door knolselderij.

Bij ons is peterseliewortel een weinig gekende groente. Het is een variant op de peterselieplant waarbij de wortel dik genoeg is om opgegeten te worden.

Het probleem met onbekende groenten is doorgaans dat je geen idee hebt wat je ermee kunt doen, buiten in de stamppot of de soep gebruiken of serveren met bechamelsaus. Deze groentepuree is een eenvoudig gerecht, waarbij de subtiele smaak van de peterseliewortel tot zijn recht komt.

Puree van peterseliewortel en appel

bijgerecht voor 2 personen

250 g peterseliewortel
1 appel
olijfolie
1 teentje knoflook
water
peper en zout

  • Schil de peterseliewortels en snij ze in dunne plakjes.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis in snij hem in blokjes.
  • Doe een beetje olie in een pan en voeg de peterseliewortel en de appel toe.
  • Hak de knoflookteen fijn en voeg deze ook toe.
  • Laat het geheel 1 à 2 minuten bakken en voeg dan 2 eetlepels water toe. Doe de deksel op de pan en laat het geheel onder regelmatig roeren op een matig vuur ongeveer 15 minuten stoven of totdat de peterseliewortel zacht is. Wanneer het geheel te droog wordt, voeg je wat extra water toe.
  • Het de pan van het vuur, voeg één à twee eetlepels olijfolie toe en pureer het geheel met een stamper of met de staafmixer.
  • Breng op smaak met peper en zout.
Tip:

Voor een romigere puree, stoof je eerst de groenten aan in roomboter in plaats van olijfolie en voeg je daarna één à twee eetlepels room toe in plaats van olijfolie.

Foto peterseliewortel: Markus Hagenlocher/Wikimedia


Meer niet-alledaagse groenten!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama