Open menu

spruitjes wortel bloemkool kidneybonen thbDe afgelopen maanden is dit mijn favoriete manier om groente te serveren: kort gebakken in olijfolie met knoflook, afgeblust met wat citroensap en kruiden en dan kort gestoofd. Deze variant maakte ik met spruitjes, bloemkool, wortel en kidneybonen, maar dat is slechts één van de vele mogelijkheden: je kunt naar hartelust variëren met groenten, kruiden en specerijen. Lekker snel op tafel, zeker als je tegelijkertijd bijvoorbeeld een snelle pasta maakt.

Kruidig stoofje van spruitjes, bloemkool, wortel en kidneybonen

Voor twee personen

400-500 g spruitjes, bloemkool en wortel in verhoudingen naar keuze
½ blik kidneybonen
1 teen knoflook, Spaans pepertje naar smaak
scheut citroen- of limoensap
nootmuskaat van de rasp
laurierblad
olijfolie
zout

  • Maak de groente schoon en snij, waar relevant, in hapbare, ongeveer even grote, roosjes, plakjes of blokjes.
  • Fruit knoflook uit de pers en eventueel het fijngesneden pepertje kort aan in een wok met een scheutje olijfolie.
  • Voeg de groente toe, bestrooi met zout naar smaak, en bak - regelmatig roerend - de groente ca. 5 minuten aan.
  • Blus af met een scheutje citroensap en een klein scheutje water (b.v. pastawater of kookvocht van de kidneybonen, of gewoon water uit de kraan), bestrooi met nootmuskaat.
  • Doe het laurierblaadje erbij, draai het vuur laag, doe de deksel op de wok en laat nog ca. 5-10 minuten stoven tot de groente bijna beetgaar is.
  • Voeg nu pas de kidneybonen toe, draai het vuur hoog en verhit het geheel ca. 1 minuut (zonder deksel, opdat het overgebleven kookvocht verdampt).
  • Verwijder het laurierblaadje en serveer.

Lekker met spaghetti aglio, olio e peperoncino, of tagliatelle in salieboter. Maar ook met bijvoorbeeld champignonrisotto, gebakken aardappels of rösti.

Variaties

Bovenstaand recept is slechts een van de vele kanten die je er mee uit kunt. Dit gerecht is daarom ook ideaal voor restverwerking. Probeer uit welke combinaties jij en je tafelgenoten het lekkerst vinden.

  • Je kunt allerlei verschillende stevige groentes gebruiken, bijvoorbeeld ook venkel, broccoli, pastinaak, schorseneren, aardpeer, koolrabi, paprika, sperziebonen en groene asperges. Een combinatie van drie groenten met contrasterende kleuren en een peulvrucht is vaak het lekkerst.
  • Vervang de kidneybonen eens door kikkererwten, kapucijners of bruine bonen.
  • Gebruik in plaats van nootmuskaat Italiaanse kruiden (lekker met käsespätzle, gekookte aardappelen of aardappelpuree, waar je dan wat nootmuskaat aan toe kunt voegen).
  • Blus af met wittewijnazijn of balsamico in plaats van citroensap.

Of ga nog een stapje verder, dit is tenslotte een inspiratierecept.

  • Geef de groentes een Aziatische draai door in plaats van nootmuskaat currypoeder of garam masala toe te voegen, serveer met rijst en een klodder Turkse yoghurt.
  • Of blus af met een scheutje sojasaus en geraspte gember. Vervang de bonen gerust door taugé. Lekker met rijst of mie en eventueel wat loempiasaus, extra sojasaus en sambal.
  • Gebruik Noord-Afrikaanse kruiden zoals sumak, berbere of ras el hanout en serveer met rijst of couscous en een pittig sausje (zoals die uit dit recept voor couscous met groene groente en pittige saus)

spruitjes wortel bloemkool kidneybonen

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama