Open menu

asperges thbDit is de enige vegetarische, maar allesbehalve veganistische, bereiding uit de top 10 van Vlaamse streekgerechten. Toen de gastronomische restaurants nog helemaal onder de invloed van Frankrijk waren, stond het als "asperges à la Flamande" op de kaart. Die "à la Flamande" sloeg op het rijkelijk gebruik van boter. Naast de asperges zelf en eieren blijft boter een basisingrediënt van deze klassieke bereiding, die nog uit de middeleeuwen stamt. Mogelijk niet zo gunstig voor de beperking van de calorieën-inname, maar de boter laat de asperges wel volledig tot hun recht komen. Nu de restaurants in coronatijden gesloten zijn, lijkt dit het ideale moment om je er thuis aan te wagen.

Voor twee personen

6 tot 8 asperges per persoon
6 vastkokende aardappelen
3 eieren
150 g boter
1/4 bos peterselie
peper, zout, nootmuskaat

  • Zet allereerst de geschilde en eventueel in kleinere partjes gesneden aardappelen in voldoende water met zout naar smaak op het vuur.
  • Schil de asperges met een dunschiller, de kop tussen de vingers houdend, van boven naar beneden. Snij het onderste uiteinde af. (Er worden in warenhuizen ook voorgeschilde asperges verkocht.)
  • Leg de asperges in een ruime pan met koud water en een snuifje zout en breng ze aan de kook.
  • Laat de asperges gedurende een drietal minuten koken en en laat ze dan gedurende een tiental minuten nagaren in het warme kookwater.
  • Kook intussen de eieren in negen minuten hard. Ontdoe ze van de schaal en plet ze in een kom.
  • Laat de boter tegelijkertijd rustig smelten en klaar de boter zodra deze gesmolten is: dat wil zeggen, schep de bovendrijvende melkresten voorzichtig weg.
  • Schep de geplette eieren bij de warme, geklaarde boter, doe er ook een lepel kookwater bij, kruid met zout, peper en nootmuskaat en bestrooi dit alles met gesnipperde peterselie.   .  
  • Intussen zijn ook de aardappelen gedurende twintig minuten gaargekookt.

Laat de asperges uitlekken en serveer ze met de aardappelen en met de eieren met boter. Het eetplezier wordt nog verhoogd door de wetenschap dat asperges bekend staan om hun geneeskrachtige werking en aangeprezen worden als afrodisiacum.

asperges


Meer!

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama